Hlavní obsah

Jedno velké tržiště. Praha zvažuje přesunout prodej na chodníky

Praha

Obchodníci v hlavním městě by mohli k prodeji bezplatně využít prostor před svými provozovnami. Opatření zvažuje vedení Prahy s tím, že by obchodníkům stačilo pouze podat žádost o zábor prostranství. Musel by být zachován volný průchod a chodník by musel být následně uklizen. Návrh v úterý prezentovalo uskupení Praha sobě, které vede magistrát spolu s Piráty a Spojenými silami pro Prahu.

Foto: Petr Horník, Právo

Zavřené obchody by mohly podle představ vedení Prahy prodávat zboží na chodnících.

Článek

„Prodávat venku před svojí provozovnou může spoustě podnikatelů zachránit firmu před krachem nebo propouštěním,” uvedl lídr uskupení Jan Čižinský.

„Velká část obchodů je nyní zavřená. Do těch, které jsou otevřené, se část lidí bojí chodit. Naopak venkovní prodej je méně rizikový," tvrdí Čižinský, podle něhož by opatření mělo platit po dobu nouzového stavu.

Radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) řekl, že je nutné stanovit jasná pravidla. „Je to nápad, který již sami diskutujeme. V pondělí jsem verzi představoval na koncepční poradě rady. Musíme dát zřetelná pravidla,” sdělil Chabr.

Vláda uvolnila opatření, některé obchody se od čtvrtka otevřou

Domácí

Zábory povoluje městská firma Technická správa komunikací (TSK), která má ulice a chodníky v Praze na starosti. „Hledám se silničním správním úřadem co nejjednodušší řešení. Jakmile by podnikatel žádost odeslal, automaticky by začalo povolení platit. Úřad by žádosti vyřizoval postupně a podnikatelé by nemuseli na nic čekat,” uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě).

Výše zmíněné opatření se nemá týkat restauračních předzahrádek. „Pro ty již ve spolupráci s koaličními partnery připravujeme odpuštění poplatků, o detailech ale zatím není definitivně rozhodnuto,” uvedl Čižinský. Restaurace nyní mohou fungovat skrze rozvozy a vydávání jídla s sebou.

Pražští radní již kromě zmíněného odkladu platby nájmů také schválili úpravu evropského operačního program Praha – pól růstu tak, aby mohla použít více než půl miliardy korun pro krytí úvěrů malých a středních podnikatelů v souvislosti s koronavirovou krizí. Půjčky mají jít stejně jako v případě vládního programu COVID II přes Českomoravskou záruční a rozvojovou banku.

Otevírají se venkovní sportoviště. Běh a cyklistika bez roušky, rozhodla vláda

Koronavirus

Doposud může být otevřena pouze malá část provozoven.

Anketa

Zamlouvala by se vám možnost nákupu na chodníku před provozovnou?
Ano
31 %
Ne
69 %
Celkem hlasovalo 1557 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám