Hlavní obsah

Japonsko čelí prudkému nárůstu sebevražd. Pandemie dopadla hlavně na ženy

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prudký nárůst sebevražd zaznamenávají letos japonské úřady. Země, kde je tradičně počet sebevražd vysoký, se nyní potýká stejně jako ostatní státy s koronavirovou pandemií. V říjnu v zemi ukončilo vlastní život více lidí, než jich zemřelo v důsledku koronaviru za celý letošní rok. Meziroční nárůst je znatelný zejména u žen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přestože v zemi častěji páchají sebevraždu muži, u žen v říjnu meziročně vzrostl počet sebevražd o 83 procent, zatímco u mužů je číslo vyšší „jen” o 22 procent.

Podle vládních statistik si v Japonsku za měsíc vzalo život celkem 2153 lidí, což je o 66 lidí více, než měla k pátečnímu dni v zemi oficiálně na svědomí nákaza koronavirem za celý letošní rok.

Máme bezpečné UV záření, které zabíjí koronavirus, hlásí Japonci

Koronavirus

Počet sebevražd stoupá už několik měsíců po sobě. „Přitom tady nemáme v podstatě žádný lockdown, některé země jsou na tom mnohem hůř, co se týče covidu-19. Mohlo by to znamenat, že v těch nejpostiženějších zemích přijde v budoucnu rovněž nárůst počtu sebevražd,” obává se docentka Michiko Ueda z univerzity Waseda v Tokiu.

Důvod, proč je nárůst patrný zejména mezi ženami, může být prostý. V pohostinství a maloobchodu, tedy oborech, které pandemie citelně zasáhla, pracují v zemi právě zejména ženy, které se tak ocitly bez práce. Svoji roli může hrát i mnohem častější pobyt doma, což vede k častějšímu výskytu domácího násilí, uvedl server CNN.

Někteří mohou pomáhat jen online, jiní v ordinaci. Dejte nám vybrat, volají psychoterapeuti

Domácí

Ženy snáší pandemii hůř

Z globální studie neziskové humanitární společnosti Care International vyplývá, že více než čtvrtina žen a desetina mužů, pociťuje během pandemie zhoršené psychické zdraví. Kromě pracovních povinností jsou to navíc ženy, které hůře snáší starosti o zdraví svých dětí a právě matky většinou zastávají roli domácího učitele při zavření škol.

Japonci šli po kapénkách

Koronavirus

Japonsko, které se dlouhodobě potýká s vysokým počtem sebevražd, bylo až do letošního roku na dobré cestě ve snižování čísel. V loňském roce si v zemi vzalo život 20 tisíc lidí, což bylo nejméně od roku 1978, od kdy tamní zdravotní úřady statistiky vedou.

Sebevraždy jsou v Japonsku časté mezi mladými lidmi. Ti mnohdy s obtížemi zvládají ohromné nároky společnosti, v níž se od dob samurajů netoleruje neúspěch. Sebevražda je pro ně způsobem, jak odčinit selhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám