Hlavní obsah

Japonské fiasko s rouškami: Stály 10 miliard korun, lidem jsou malé a dřou

• Aktualizováno
Novinky, tcs

V rámci boje proti koronavirové pandemii naplánoval japonský premiér Šinzo Abé dodat látkové roušky do každé domácnosti. Ještě předtím ovšem tyto roušky rozdistribuoval do pečovatelských domovů a domovů důchodců. Tamní ošetřovatelé z nich ale nadšeni rozhodně nejsou. Roušky se po vyprání sráží a jsou lidem malé. Na sociálních sítích se jim začalo posměšně říkat „Abenomask“ (Abeho masky).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonský premiér Abé čelí kritice za nákup malých roušekVideo: Reuters

 
Článek

Distribuce celkem 100 milionů roušek do všech domácností bude vládu stát 46,6 miliard jenů (zhruba 10 miliard korun), jeho kritici tvrdí, že jsou to peníze vyhozené do koše.

Každá domácnost dostane dvě

Dvě látkové, znovu použitelné roušky do každé z padesáti milionů japonských domácností, takový je plán japonského premiéra v boji proti pandemii. Tyto roušky se mají začít distribuovat dnes. Ještě předtím bylo rozesláno 13 milionů těchto roušek do domovů důchodců a domovů s pečovatelskou službou.

Jak uvedl server The Mainichi, anglická mutace deníku Mainiči Šimbun, panuje mezi ošetřovateli a zdravotníky, kteří roušky dostali, značné rozčarování.

Foto: Profimedia.cz

Japonský premiér Šinzo Abe s rouškou, která se stala terčem kritiky mnohých zdravotníků.

Ač je na veřejnosti nosí sám premiér, zdravotníci a pečovatelé je nosit odmítají a někteří raději používají roušky vlastní. „Gumičky dřou uši a hodně to bolí. Navíc jsou pro průměrného muže malé,“ uvedl jeden ze zdravotníků, který nechtěl být jmenován.

„To, co potřebujeme, jsou chirurgické masky,“ uvedl další.

Přineste nám pláštěnky, vyzvala obyvatele Ósaka. Lékaři už oblékají pytle na smetí

Koronavirus

„Po přeprání se srazí, takže je těžké v nich mluvit, protože vám neustále sklouzávají, jak jsou malé,“ uvedl zdravotník, který v prefektuře Čiba pracuje v domově pro postižené. „Pro hendikepované lidi je pak těžké udržovat je čisté. V našem zařízení jsou tyto roušky naprosto nepraktické,“ dodal.

Hokkaidó uvolnilo restrikce a teď čelí druhé vlně epidemie

Koronavirus

V Japonsku se tak zažívá nový posměšný termín „Abenomask“ (Abeho maska) a jeho politika je posměšně nazývána „Abenomics“. Abe argumentuje, že roušky mají obyvatele především uklidnit a díky jejich distribuci zbydou chirurgické roušky pro zdravotníky v první linii.

Reklama

Výběr článků

Načítám