Hlavní obsah

Jaké mohou být další příznaky nákazy koronavirem?

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalším symptomem nákazy novým koronavirem mohou být modřiny či puchýře a jiné drobné ranky na nohou. Objevují se zejména u dětí či adolescentů, upozornili španělští a italští lékaři. Jedním dechem však dodávají, že aby mohly být tyto příznaky s jistotou označeny za příznaky koronaviru SARS-CoV-2, je zapotřebí ještě dalších studií.

Foto: Consejo General de Colegios Oficiales de Podólogos de Espana

Léze byly pozorovány zejména u dětských a mladistvých pacientů.

Článek

O množících se případech výskytu modřin a puchýřů u pacientů s onemocněním covid-19 informovala Španělská podiatrická rada. Ve svém prohlášení z 9. dubna popsala množící se případy pacientů právě s těmito symptomy.

Kožní léze jsou podobné těm, které se objevují při onemocnění planými neštovicemi či spalničkami či při omrzlinách (pernio). Pozorovány byly zejména u dětí a mladistvých, jsou však zaznamenány i případy u dospělých pacientů.

„Obvykle se objevují kolem palců a obvykle se zahojí, aniž by po sobě zanechávaly jizvu,“ napsala společnost v prohlášení.

Hlavními příznaky onemocnění covid-19 jsou suchý kašel, horečka a dýchavičnost. Nejsou však příznaky výlučnými, u některých pacientů se může objevit ztráta některých smyslů (zejména chuti a čichu), průjem nebo úporné bolesti hlavy případně svalů.

„Rada upozorňuje své členy, aby byli ostražití, protože tyto léze mohou být příznakem covid-19 a jejich včasná detekce může pomoci vyhnout se nakažení,“ uvedla dále rada. Zároveň španělští podiatři uklidnili veřejnost, že samotné léze zdraví vážněji neohrožují.

Způsob jak poznat nákazu u dětí?

Podobné zprávy nyní jdou i z Francie a Itálie. Mezinárodní podiatrická federace (FIP-IFP) informovala o případu 13letého chlapce z jihoitalského Bari. S lézemi přišel do tamní nemocnice 8. března a doktoři je vyhodnotili jak kožní reakci na kousnutí pavoukem.

O dva dny později se u chlapce dostavily horečky, bolest svalů a hlavy. Lékaři zjistili, že koronavirem byli nakaženi členové chlapcovy domácnosti, kvůli momentální situaci ho však nebyli schopni na koronavirus otestovat.

Úplná ztráta čichu může člověka postihnout už pár hodin po nákaze koronavirem, tvrdí lékaři

Koronavirus

První případ dítěte pozitivně testovaného na koronavirus, které léze na nohou mělo, byl v Itálii zaznamenán 29. března. Podle italských lékařů má zhruba jeden z pěti pacientů s covid-19 nějaké dermatologické příznaky.

„Pokud další pozorování a laboratorní data potvrdí, že je to další příznak covid-19, může být tento symptom velmi užitečný při identifikování dětí a mladistvých, kteří mají jiné příznaky minimální, ale nákazu mohou šířit, uvedl dětský dermatolog Mazzotta Troccoli.

Další studie budou zapotřebí

„Nebylo by překvapivé, kdyby se ukázalo, že covid-19 tohle na kůži způsobuje. Mnoho virů způsobuje vyrážku, viry totiž mají tendenci zasáhnout více části těla spíše než jeden jediný systém,“ uvedl lékař Daniel Gordon pro deník Daily Mail.

Američanka přišla kvůli koronaviru dočasně o několik smyslů

Koronavirus

Stejně jako jeho španělští a italští kolegové však Gordon dodal, že bude zapotřebí dalších studií. „Zatím máme jen případové studie, bude zapotřebí ještě hodně práce, abychom zjistili, zda je mezi onemocněním a těmito příznaky nějaká výrazná spojitost,“ uvedl Gordon.

Reklama

Výběr článků

Načítám