Hlavní obsah

Jak bude vypadat nový PES a strategie očkování? Tisková konference ministra Blatného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v úterý na tiskové konferenci představí podrobně rozpracovanou strategii očkování proti covidu-19 a nový výpočet rizikového skóre v protiepidemickém systému (PES), podle nějž se řídí přijatá opatření. Upravit by se měla i některá z těchto opatření. Tiskovou konferenci přenášely Novinky.

Záznam: TK ministra zdravotnictví Jana Blatného 5.1.2021Video: ČTK

 
Článek

Dosavadní vakcinační strategie počítá zpočátku s očkováním ve 30 centrech v nemocnicích, postupně by se pak měli zapojit praktičtí lékaři. Kapacity se budou navyšovat podle toho, jak bude Česko dostávat další dodávky vakcíny.

Od středy se PES počítá jinak. Bude víc odpovídat realitě

Domácí

Lidé starší 80 let se budou moci podle dřívějších slov premiéra Andreje Babiše (ANO) registrovat od poloviny ledna, ostatní od února. Postupně jim pak podle zdravotního stavu a věku budou přidělovány termíny. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny se bude veřejnost u praktiků očkovat nejspíš v březnu.

Ministr představí také upravený způsob výpočtu rizikového skóre protiepidemického systému PES. Dosud se vycházelo z počtu nových případů, nákazy seniorů, reprodukčního čísla a podílu pozitivních testů. Ten je ale podle ministra zdravotnictví Blatného zkreslený velkým počtem antigenních testů, jejichž pozitivní výsledky se do podílu započítávají, v počtu denních testů ale nejsou. Spolu s výpočtem rizikového skóre by se měla změnit také tabulka opatření rozdělených do pěti stupňů.

Očkovat jen učitele ZŠ? Neopomeneme žádné pedagogy, dohodla se ministerstva

Věda a školy

Podle Blatného by mohly být některé aktivity, které jsou v některých stupních zakázané, za určitých okolností umožněny. Jednou z podmínek pro udělení výjimky by mohl být negativní antigenní test.

Reklama

Výběr článků

Načítám