Hlavní obsah

Itálii děsí opakování jarní tragédie

Právo, ČTK, doh
Řím
Aktualizováno

Opětovný vzestup koronavirové nákazy v Evropě nutí země vyhlašovat další a přísnější opatření. Šrouby od pondělka utáhla mimo jiné i Itálie, kde se děsí opakování jarního scénáře, kdy byly přetížené nemocnice a denně umíralo i okolo 900 pacientů s covidem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v Turíně proti koronavirovým opatřením se zvrtla v bitky s policistyVideo: Reuters

 
Článek

To se zatím neděje, Itálie už má ale na jednotkách intenzivní péče víc nakažených koronavirem (přes 1200), než měla 9. března, kdy vláda vyhlásila dvouměsíční uzávěru, podotkla agentura AP.

„K posledním epidemiologickým datům nemůžeme být lhostejní,“ hájil tvrdší opatření premiér Giuseppe Conte. Prozatím se uzavřela kina, divadla, koncertní sály, posilovny, plovárny i lyžařská střediska. Muzea smějí zůstat otevřená, ale s omezeným počtem návštěvníků. Bary a restaurace budou muset přestat obsluhovat hosty úderem šesté hodiny večerní. Jídlo s sebou nebo na rozvážku nabízet mohou. Nová opatření mají zatím platit do 24. listopadu.

Odpůrci roušek a vládních opatření se v řadě evropských měst střetli s policií

Zahraniční

Kromě toho musí nejméně 75 procent gymnazistů přejít na distanční výuku. Vláda rovněž naléhá na občany, aby doma nepřijímali hosty a aby nikam necestovali, pokud to není nutné.

V některých italských regionech platí už teď noční zákaz vycházení a jsou v nich zavřené i školy. V Piemontu a Lombardii zůstala o víkendu zavřená nákupní centra. Jinak mají Italové například povinnost nosit roušky mimo domov.

Volání po uzávěře i nevole k opatřením

Celostátní uzávěra neboli lockdown to ještě není, někteří už po něm ale volají. „Musíme zablokovat mobilitu mezi regiony i městy a zároveň ochránit produkci,“ apeluje například dle agentury AP guvernér Campanie Vincenzo De Luca.

V izolované italské obci žijí jen dva obyvatelé. Nošení roušek přesto nepodceňují

Cestování

Jihoitalský region patří k těm, kde je situace obzvlášť napjatá. Tamní metropole Neapol má už na jednotkách intenzivní péče jen 15 volných lůžek, ohlásilo v neděli vedení milionového města.

Všeobecná ochota podřídit se dalšímu zpřísňování opatření je však v Itálii, podobně jako v řadě jiných evropských zemí, nižší než na jaře. Nejde jen o nedávné protesty, které v Římě a Neapoli svolala krajní pravice a které přerostly v potyčky s policií. Frustraci dávají najevo i mnozí z těch, jejichž odvětví se ještě ani nevzpamatovala z jarní krize a nyní je dusí nové restrikce.

„Od prosince budeme všichni na mizině, celý Milán vymře. Brzy přijdou protesty jako v Římě a Neapoli,“ citovala agentura AP Paola Peroliho, který je spolumajitelem jednoho z tradičních milánských lokálů.

Za polibek v Miláně padla pokuta 11 tisíc

Koronavirus

„Každým dnem jsou majitelé restaurací nuceni zavírat své podniky. Nespočet rodinných podniků už nebude schopno dál fungovat,“ varoval pak „král“ nekorunovaných italských šéfkuchařů Gianfranco Vissani. Dodal, že svou restauraci v Římě bude muset zavřít i on.

Přitvrzují i jinde, CDU ruší sjezd

Opatření se přitom dál zpřísňovala i v dalších zemích, například v Dánsku začalo platit omezení shromažďování. Od desáté hodiny večerní se nově nesmí v obchodech a kioscích prodávat alkohol. V belgické metropoli Bruselu začal platit zákaz vycházení po desáté večer a další restrikce.

V Německu pak vládní Křesťanskodemokratické unie raději zrušila prosincový sjezd, kde se mělo vybrat nové vedení strany i možný kandidát na spolkového kancléře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám