Hlavní obsah

Itálie má dva týdny na zastavení šíření koronaviru, než bude pozdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán/Řím

Itálii zbývají dva týdny na to, aby zastavila rostoucí počet nově nakažených koronavirem a nenásledovala další evropské země, kde došlo k prudkému šíření nákazy, varoval virolog Massimo Galli, který stojí v čele milánské nemocnice Luigi Sacca.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Italové v Miláně čekají na testy na covid

Článek

V deseti regionech se už skoro obsadila lůžka vyčleněná pro pacienty s covidem. Denní přírůstek potvrzených případů koronaviru v Itálii poprvé od počátku epidemie překonal hranici 10 000.

Italští zdravotničtí představitelé už uvedli, že se šíření covidu-19 dostalo do akutní fáze. Galli uvedl, že prudký nárůst nových případů není důsledkem většího testování, jak naznačili politici, ale znamením návratu epidemie do nejohroženější oblasti (zdravotnictví).

V Toskánsku se mohou lidé izolovat na středověkém hradě

Cestování

Agentura AP uvedla, že varovnou situaci ukazuje už covidové oddělení v Saccově nemocnici. „Jsme v situaci, která mi připomíná hrozivý stav, kterým jsme si už prošli,“ řekl Galli s odkazem na katastrofální situaci za vrcholu v březnu a v dubnu, kdy jeden den zemřelo 969 lidí. Varuje, že zbývají dva týdny na zploštění rostoucí křivky nových případů, pak už hrozí, že zdravotnictví nápor covidových pacientů nezvládne.

Předseda společnosti anesteziologů a lékařů na JIP Alesandro Vergallo varoval, že „funkčnost oddělení intenzivní péče v deseti regionech je v ohrožení, ale dostáváme se do hrozivé situace ve všech regionech.” V deseti nejpostiženějších oblastech jsou nemocnice už blízko naplnění vyčleněných 30 procent lůžek pro covidové pacienty. I v dalších oblastech je riziko „obsazení míst pro covidové pacienty, jestliže se trend šíření infekce nezmění”.

Proticovidová opatření zpřísňují i jinde v Evropě

Koronavirus

„Tlak roste a a začínáme žít ve strachu, že se můžeme vrátit do dramatické situace z první fáze epidemie,” dodal Vergallo pro agenturu ANSA.

V pátek italské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že za den přibylo rekordních 10 010 nakažených, což představuje za den nárůst o 13 procent. Počet lidí na odděleních intenzivní péče stoupl ze čtvrtečních 586 na 638. V červenci leželo na JIP na 40 pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám