Hlavní obsah

Íránské revoluční gardy představily zázračný magnetický detektor koronaviru

Teherán

Velitel íránských revolučních gard Hossein Salámí představil ve středu zařízení, které má být schopno detekovat nejen lidi nakažené virem SARS-CoV-2, ale i celé oblasti, které jím jsou zamořené. Informovala o tom agentura Tasním. Země je s 76 389 potvrzenými případy a 4777 oběťmi ze všech blízkovýchodních států nejvíce postižená pandemií.

Foto: Ali Shirband, ČTK/AP

Ošetřovaní nakažených covid-19 v Teheránu

Článek

Přístroj vytváří magnetické pole a zařízení je díky tomu schopné detekovat viry, řekl generál. „Podstatou zařízení je, že vytváří magnetické pole na základě bipolárního viru v přístroji, takže jeho anténa může zaměřit jakékoli místo v okruhu 100 metrů infikované virem a identifikovat infikovaná místa během pěti sekund,“ tvrdí Salámí.

Zdůraznil, že výhodou zařízení, které bylo vynalezeno v Íránu, je to, že nákazu detekuje, aniž by se musely odebírat vzorky. Infikované prý detekuje na dálku.

Při testech v nemocnicích pracovalo zařízení s osmdesátiprocentní přesností, uvedl generál, tento údaj ovšem nijak nedoložil. Vylepšená verze by měla dokonce být schopna detekovat i různé jiné viry.

Salámí dodal, že se přístroj dá použít i pro chytrou dezinfekci, protože je schopný zjistit i přítomnost viru na površích. Pokud by ji nezjistil, nemusela by se nezasažená místa dezinfikovat, čímž by se ušetřil dezinfekční roztok.

Stanice BBC k představenému zařízení podotkla, že zatím jedinou ověřenou metodou detekce viru je zjištění přítomnosti jeho RNA při molekulární analýze. U lidí je nutné provést výtěr z nosu a krku.

Tvrdě postižený Írán

V Íránu podlehlo nákaze koronavirem již 4777 lidí. Za posledních 24 hodin se počet obětí zvýšil o 94, což je nepatrně méně než v úterý, kdy země hlásila 98 mrtvých. Dosud se podle íránského ministerstva zdravotnictví nákaza potvrdila u 76 389 lidí, přičemž za uplynulých 24 hodin přibylo 1512 potvrzených případů. I tento ukazatel je velice podobný jako v úterý, kdy bylo registrováno 1547 nově infikovaných.

I tato vysoká oficiální čísla jsou často zpochybňovaná jako podhodnocená, protože zejména na počátku nákazy byly údaje úřadů nízké a v rozporu s informacemi z nemocnic. Statistický model šíření vytvořený Massachusettským technologickým institutem odhaduje počet obětí covid-19 v Íránu k 20. březnu na 15 000, což je desetkrát více, než bylo tehdy přiznáno, přičemž nakažených v tu dobu měl být skoro milion, tedy padesátkrát více než v danou dobu uváděly íránské úřady.

Vysoké počty obětí naznačují i záběry z márnic a hřbitovů, kde leží řady pytlů s těly. Objevovala se od začátku března.

Video zachycuje íránskou márnici plnou těl, autora zatkli

Koronavirus

Islámská republika v sobotu otevřela některé podniky a úřady, íránský prezident Hasan Rúhání však obyvatele vyzval, aby dál důsledně dodržovali opatření, která mají zabránit šíření viru. Zdravotnické úřady si již dříve opakovaně stěžovaly, že Íránci vládní nařízení ignorují, což by mohlo vést ke druhé vlně epidemie v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám