Hlavní obsah

Indická varianta má jiné příznaky, lidé už neztrácejí čich

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

S indickou variantou koronaviru, zvanou delta, se podle vědců mění také příznaky nemoci covid-19. Podle britské studie Zoe Covid Symptom už nejsou hlavními příznaky nemoci ztráta čichu nebo chuti, ale nejčastěji bolest hlavy, krku a rýma.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní příznaky koronaviru se kvůli variantě delta změnily.

Článek

„Od začátku května jsme studovali hlavní příznaky lidí, kteří využívají mobilní aplikaci (srovnatelná s eRouškou v ČR), a od těch minulých se liší,“ uvedl šéf studie Tim Spector. Mladší ročníky si podle něj mohou připadat, jako kdyby měly horší zimnici.

Británie o měsíc odložila finální rozvolnění

Evropa

Mezi častější příznaky patří ještě zvýšená teplota, kterou nahlásilo 19 procent infikovaných. Téměř zcela vymizela ztráta chuti nebo čichu.

Delta se maskuje jako chřipka

Spector upozorňuje, že varianta delta se chová jinak než původní virus a je nebezpečnější už jen proto, že se svými příznaky nevymyká běžné chřipce.

„Lidé si budou myslet, že dostali nějakou sezonní nemoc, a půjdou v klidu do společnosti a rozšíří to mezi další jedince. To by mohlo způsobit velké problémy. Zvlášť u mladších ročníků, protože u těch budou příznaky slabší. Takoví lidé by měli zůstat doma a zajít si na test,“ uvedl Spector.

Bez roušek a rozestupů. Johnson naštval Brity přeplněnou grilovačkou s politiky z G7

Zahraniční

Další studie, kterou dokončila londýnská Imperial College, rozšířila příznaky o zimnici, bolest svalů a ztrátu chuti k jídlu.

Varianta delta aktuálně představuje v Británii podle listu The Independent přibližně 90 procent všech případů. Podle původního výskytu byla dříve označovaná jako tzv. indická varianta, ale po žádosti Indie zavedla Světová zdravotnická organizace (WHO) novou terminologii, podle níž se nazývá delta.

Reklama

Výběr článků

Načítám