Hlavní obsah

I Němci mají problém. Rezervační systém pro očkování selhává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování v Německu je velký chaos, píše server týdeníku Focus. Odkazuje se na průzkum společnosti Bitkom, jehož závěry byly zveřejněny v úterý. Z výsledků vyplývá, že pouhých šest procent respondentů získalo termín pro očkování bez problémů a komplikací. Plných 43 procent se potýkalo s problémy nebo se jim nepodařilo rezervaci zajistit a 50 procent se kvůli situaci ani nepokusilo získat termín, píše Focus.

Foto: Profimedia.cz

Jedno z vakcinačních center v Berlíně.

Článek

Ve skupině těch, pro které se získání očkovacího termínu změnilo v horor, bylo 30 procent lidí, kteří se více než 50krát snažili získat termín, než se jim to nakonec podařilo. Dalších pět procent respondentů uvedlo, že absolvovali více než 100 pokusů o získání termínu. Třetina dotazovaných hlásila 15 až 25 pokusů o registraci.

Rychlost zřizování očkovacích center byla závratná, ale „organizace očkování rozhodně není úspěšná“, komentuje situaci Achim Berg, šéf společnosti Bitkom. „Rezervační systém se neosvědčil a vedlo to k obrovské frustraci mnoha lidí. To, co jsme zjistili, je nehodné národa vyspělých technologií,“ dodal.

Očkování zrychlíme, slibuje Merkelová

Koronavirus

Nepřijatelná je také skutečnost, že nejsou k dispozici žádné ústřední údaje o tom, jak probíhá očkování, jak jsou termíny vytížené. Zatím také není jasné, jak se bude řešit potvrzení o očkování. Dvě třetiny obyvatel Německa mají zájem o digitální certifikát o očkování. V procentuálním vyjádření 43 procent uvedlo „ano, rozhodně“ a 21 procent uvedlo „spíše ano“.

Digitální certifikát odmítlo 33 procent respondentů. Jejich hlavním argumentem je podle jejich názoru nedostatečná ochrana dat, další ho odmítají kvůli tomu, že nepoužívají smartphone nebo tablet, s nímž by to bylo možné.

Němce vytáčejí předbíhači

Koronavirus

Společnost Bitkom by měla zavést aplikaci paralelně s klasickým žlutým očkovacím průkazem. Digitální aplikace by měla nejen připomínat termíny přeočkování, ale mohla by zaznamenávat i případné vedlejší účinky vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám