Hlavní obsah

Hospitalizovaní mají teď lehčí průběh covidu

V posledních dnech stoupají počty hospitalizací i těžších průběhů covidu-19. Za středu zdravotnická zařízení v ČR evidovala 237 hospitalizovaných, z toho 34 je ve vážném stavu. Podle lékařů však pacienti, kteří jsou nyní nakažení variantou delta, mají mírnější průběhy než ti, kteří plnili nemocnice při jarní vlně.

Foto: Novinky

Covid oddělení ve VFN v Praze

Článek

Neočkovaných je mezi hospitalizovanými 75 až 80 procent. Objevují se i smutné příběhy seniorů, kteří se nenechali očkovat na radu svých dětí, a ty je pak nakazily. Nemocnice ale zdaleka neplní jen staří, lůžka obsazují i nakažené děti.

„Aktuálně máme hospitalizovaných devět pacientů, tři případy jsou těžké, vyžadující intenzivní péči a kyslíkovou podporu. Dva jsou senioři, čtyři pacienti do 55 let a i tři děti ve věku 12 až 15 let, u nich naštěstí nejde o vážné stavy,“ řekl Právu Karel Sieber, ředitel Slezské nemocnice v Opavě, která má v posledních dnech nejvyšší nárůsty covidových případů.

Koronavirová mapa: Česku to tentokrát kazí Opava

Domácí

„Z devíti hospitalizovaných je jen jeden očkovaný. Když jsme se ptali především seniorů, proč nejsou naočkovaní, říkali nám, že jim to rozmluvily jejich děti, tedy lidé v produktivním středním věku. A mnohokrát se stalo, že tito potomci je přitom covidem nakazili. Není to samozřejmě pravidlem, ale jsou to takové smutné příběhy posledních čtrnácti dní. Minulý týden jsme tu měli i jedno úmrtí,“ dodal ředitel nemocnice s tím, že průběh onemocnění je nyní přece jen mírnější, než byli lékaři zvyklí.

„Mohu potvrdit, že současné průběhy nemoci covidových pacientů jsou lehčí, než tomu bylo například na jaře. Tehdy jsme tu měli hospitalizovaných i 90 nemocných covidem, z nichž až 70 procent potřebovalo kyslíkovou podporu,“ upozorňuje Sieber.

Místo počtů nakažených sledovat nemocnice. Ministerstvo zvažuje změnu přístupu

Domácí

Delta udeřila na mladší neočkované

Podobnou zkušenost mají i ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze, kde v tuto chvíli leží čtyři covid pozitivní pacienti, přičemž na plicní ventilátor jsou připojeni dva ve věku 40 a 43 let s nadváhou a dalšími zdravotními komplikacemi.

„Delta varianta je více infekční, a co se týče průběhu u hospitalizovaných pacientů, je spíše lehčí. Ale měli jsme i pacienta s těžkým průběhem, který jako výjimka potvrzuje pravidlo. Neměl výrazné komorbidity,“ řekl Právu Lukáš Zlatohlávek, vedoucí lékař III. interní kliniky VFN.

SROVNÁNÍ: Jak na tom byla ČR s covidem vloni v září a jak je na tom teď

Domácí

Ve Fakultní nemocnici v Brně rovněž hospitalizují mladší pacienty včetně jedné dívky ve vážném stavu. „Šest pacientů máme na standardních pokojích, tři na jednotce intenzivní péče, jedna je ještě ne čtrnáctiletá. Nikdo z nich není očkovaný. Krom toho, že přijímáme mladší ročníky, lékaři zdůrazňují, že jsou to lidé z domácího prostředí. Dávno ne polymorbidní senioři z domovů, tam zafungovala téměř stoprocentní proočkovanost. Lidé se k nám dostávají po týdnu, kdy bojují doma s vysokými horečkami a už mají nezvladatelné dechové potíže, i ročníky narození kolem 1980,“ uvedl mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

„Naši vedoucí lékaři se shodli, že současné průběhy nemoci nejsou rozhodně dramatičtější, s variantou alfa nesrovnatelné, možná tak závažné, které působil covid ve své původní variantě na začátku pandemie,“ dodal mluvčí.

ON-LINE: V ČR 732 nově nakažených. Slovensko hlásí 17 mrtvých za den

Zahraniční

Mutace delta v tuto chvíli tvoří 95 procent zachycených vzorků nových nákaz. Nicméně podíl té původní delta varianty podle Národní referenční laboratoře v nich klesl pod 50 procent na úkor jejích subvariant.

Denní počty nákaz se už týdny drží okolo pěti set, ale výrazněji stoupá počet lidí na nemocničních lůžkách.

„Nyní je hospitalizováno s covidem v nemocnicích 201 osob, z toho 51 na jednotkách intenzivní péče. Třiadvacet je připojeno na umělou plicní ventilaci a jeden pacient na ECMO. Z těch 51 lidí, kteří vyžadují intenzivní péči, je 40 neočkovaných, tedy 78,4 procenta. Takže ochranný efekt očkování se drží mezi 75 až 80 procenty a je neoddiskutovatelný,“ řekl ve středu dopoledne Právu Ladislav Dušek, ředitel ÚZIS.

Covid v nemocnicích: Očkovaným je průměrně 74 let, neočkovaným 55 let

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám