Hlavní obsah

Horor v realitě. V Adenu se šíří cholera i koronavirus, zdravotníci utekli

Aden

Zamořené město. Tak označily jemenské úřady přístavní město Aden. Mezi obyvateli se šíří nejen nákaza novým typem koronaviru Sars-CoV-2, ale i cholery a dalších nemocí, jež jsou následkem dubnových povodní, píše agentura DPA. Mnohé místní nemocnice byly uzavřeny, zdravotníci uprchli nebo odmítají ošetřovat nemocné, protože jim chybějí nejen ochranné pomůcky, ale i léky.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Minulý týden zemřelo v Adenu nejméně 385 lidí, kteří vykazovali typické známky nákazy koronavirem, uvedla nezisková organizace Save the Children. Oficiální statistiky, které vede americká Univerzita Johnse Hopkinse, uvádějí, že je v zemi jen 85 infikovaných, z nichž 12 kvůli komplikacím souvisejícím s plicní chorobou covid-19 zemřelo.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Naše týmy na místě jsou svědky toho, jak jsou lidé odesíláni pryč z nemocnic, mají dýchací potíže, nebo dokonce kolabují. Lidé umírají, protože nemají přístup k léčbě, která by jim normálně zachránila život,“ uvedla organizace Save the Children. Zvláštní zmocněnec OSN pro Jemen Martin Griffiths uvedl, že v zemi každý den umírá množství lidí, ale „nikdo neví, proč to tak je. Zdravotnictví je natolik špatně vybavené, že nelze nemocné diagnostikovat ani léčit“.

Čeká nás temná zima, tvrdí imunologové. Druhá vlna koronaviru se potká s dalšími infekcemi

Koronavirus

V celém Jemenu je k dispozici pouze 500 plicních ventilátorů, v zemi jsou čtyři laboratoře, kde se dělají testy na koronavirus. „Aden je příklad pro horor, jaký Jemen čeká,“ uvedl Griffiths.

Pět let trvající konflikt v Jemenu zdecimoval jeho zdravotní systém a rozdělil zemi mezi oblasti kontrolované mezinárodně uznanou vládou a šíitskými povstalci známými jako Húsíové. Ti koncem roku 2014 vládu vyhnali z hlavního města Saná do Adenu. Miliony lidí v konfliktem zmítané zemi trpí hlady. Jemen byl už před začátkem nynější války nejchudším státem Arabského poloostrova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám