Hlavní obsah

Hobbymarkety jsou riziko, podle Prymuly bude třeba zasáhnout

Hobbymarkety, jejichž otevření umožnila vláda ještě před Velikonocemi, možná budou muset zavést další opatření. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly představují tyto obchody riziko kvůli šíření koronaviru.

Telefonát Romana PrymulyVideo: Prima FTV

 
Článek

„Bohužel lidé to vzali mnohem větším útokem, než je žádoucí. Hobbymarkety jsou rizikem. Já nemyslím, že by se uzavíraly znovu, ale že by tam opravdu měl být nějaký omezený počet osob a ti, kteří už se tam nevejdou do toho počtu, tak by měli čekat venku a měli mít nějaké odstupy. Není žádoucí, aby tam docházelo k takovémuto nakupení,“ shrnul Prymula pro televizi Prima svůj současný pohled na prodejny, které vláda nechala otevřít mezi prvními.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Davy lidí zamířily o víkendu do hobby marketů. Na snímku hobby market ve Zlíně.

Náměstek si chce zhruba do úterního večera počkat na data o šíření koronaviru, která by mohla ukazovat potenciální rizika současného stavu, kdy lidé mohou v hobbymarketech nakupovat bez omezení.

Vzpomínat na Velikonoce na JIP? Hamáčkův černý scénář se zatím nenaplňuje

Domácí

Otevření těchto obchodů obhajoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) tím, že jsou „relativně vzdušné, jsou na velkém prostranství a mají vysoké stropy”.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Lidé nakupují v Hornbachu v Praze

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) ohledně otevření hobbymarketů připustil, že zpětně již nikdo nespočítá, zda se jednalo o správné rozhodnutí.

„Nikdo neví, co by se stalo, kdybychom ty hobbymarkety nechali zavřené a dvakrát tolik lidí se nám vyhrnulo do parku,” upozornil.

Hobbymarkety praskaly ve švech, lidé chtějí doma kutit

Ekonomika

Hamáček i Prymula doposud varovali, že kvůli nekázni části veřejnosti o Velikonocích dojde k nárůstu počtu nakažených. Dosavadní čísla žádné zásadní změny trendu neukazují.

V sousedním Německu se v pondělí otevřely obchody s prodejní plochou do 800 metrů, v ČR lidé mohou zajít na farmářské trhy, případně do psího salonu.

Zároveň je třeba mít na zřeteli, že stále platí nouzový stav, který zakazuje volný pohyb osob s určitými výjimkami jako cesty do zaměstnání, k lékaři, případně cesty nezbytně nutné k obstarávání základních životních potřeb.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Rakousku, Česku, Německu a Dánsku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám