Hlavní obsah

Francie začne uvolňovat protikoronavirová opatření

– Paříž

Francie od pondělí 3. května zruší nařízení, podle kterého se lidé mohou od domova vzdálit nanejvýš deset kilometrů. Od poloviny příštího měsíce se možná začne s postupným otvíráním obchodů, restaurací nebo kulturních zařízení. Noční zákaz vycházení od 19:00 zatím zůstává v platnosti. Rozvolňování opatření proti covidové pandemii upřesnil francouzský premiér Jean Castex.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský premiér Jean Castex

Článek

Omezení domácího cestování padnou podle premiéra po prvním květnovém víkendu. Na přelomu dubna a května se začnou otvírat také školy: základní a mateřské, jak bylo už dříve avizováno, 26. dubna a střední 3. května. Půjde tak o první kroky směrem k uvolnění stávajícího třetího lockdownu, který byl na nejméně měsíc vyhlášen na začátku dubna. Kromě toho by podle Castexe mohly kolem poloviny května otevřít některé obchody, bary, restaurace a kulturní zařízení.

Stade de France se proměnil v gigantický vakcinodrom

Evropa

Podle informací agentury AFP francouzské butiky se spodním prádlem protestovaly proti uzavření tím, že Castexovi zaslaly stovky kalhotek. „Nerozumíme tomu, proč jsme zavření, což platí o všech obchodech s osobními potřebami, když všude v ulicích je plno lidí,“ postěžovala si Nathalie Paredesová, která jako majitelka butiku z města Oullins nedaleko Lyonu protestní akci téměř 500 obchodů se spodním prádlem iniciovala.

Ministři si ve Francii užívali v tajně otevřených restauracích

Koronavirus

Podle Castexe se už situace pomalu lepší a počet lidí na jednotkách intenzivní péče je už několik dní stabilní. Aktuálně je však covidových pacientů 5981, což je druhý nejvyšší počet v tomto roce. Nově nakažených Francie ve čtvrtek evidovala 34 318, což je o 4,25 procenta více než před týdnem. Zároveň jde ale o nejmírnější nárůst od 13. března. Pohyblivý sedmidenní průměr denních nárůstů klesl poprvé od 23. března pod 32 tisíc.

Zájem o vakcínu je velký, hlásí Francie. Proti covidu se očkuje už i v lékárnách

Evropa

„Zdá se, že vrchol třetí vlny nákazy je za námi,“ řekl Castex. Dobře podle něj postupuje také očkovací kampaň; do poloviny května by mělo být naočkováno 20 milionů z přibližně 68 milionů obyvatel a do poloviny června 30 milionů.

Reklama

Výběr článků

Načítám