Hlavní obsah

Experti: Pozor na léky s ivermektinem pro zvířata

Právo, Kristýna Šopfová

V Česku se objevují případy, kdy lidé žádají léky obsahující ivermektin po veterinářích. Používají se totiž také k léčbě zvířat, například koní. Lékaři ale od užívání takových přípravků striktně odrazují, člověku by mohly ublížit.

Foto: Novinky

Lék pro koně obsahující látku ivermektin

Článek

„Veterinární léčivé přípravky nejsou určené pro léčbu lidí, a to ani ve výjimečných situacích,“ řekla Právu prezidentka Komory veterinárních lékařů Petra Šinová, podle níž zájemců o přípravky pro zvířata přibývá.

„Tyto léčivé přípravky jsou vyrobeny s ohledem na druh zvířete, u kterého mají být po­užívány, mohou obsahovat pro člověka nevhodné pomocné látky nebo nevhodnou dávku. Člověk se tak při laickém stanovení dávky například při použití pasty pro koně s obsahem ivermektinu může předávkovat,“ varuje Šinová.

Hamáček tlačí na Blatného kvůli zpřístupnění ivermektinu

Koronavirus

Podobně kriticky se k tomu staví i primář z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Michal Rezek, kde tuto látku ve formě tablet vyzkoušeli při léčbě některých pacientů s covidem.

„Samozřejmě bych nikomu podání léků pro koně nedoporučil,“ řekl s tím, že s podáním veterinárních léků nemá zkušenost. „Lidé by jednoznačně neměli užívat žádné veterinární přípravky a myslím, že v současné situaci a při současné dodávce léku do ČR to také není třeba,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám