Hlavní obsah

Experimentální lék remdesivir prošel testem, účinný by měl být po pěti dnech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Experimentální lék remdesivir americké společnosti Gilead úspěšně prošel testem a může být účinný už po pěti dnech podávání. Informoval o tom zpravodajský server Politico s odvoláním na tiskové prohlášení firmy. Remdesivir byl pokusně použit při léčbě pacientů s covidem-19 v řadě zemí včetně České republiky.

Foto: Pool, Reuters

Lahvička s lékem Remdesivir ukázaná na tiskové konferenci v Hamburgu

Článek

Studie, kterou zaštítil americký vládní Národní ústav pro alergii a infekční nemoci (NIAID), přinesla podle výrobce „pozitivní data”. Podrobnosti ústav NIAID oznámí později. Lék, který zabraňuje množení viru, vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře.

Jako první v Česku ho dostával třiapadesátiletý pacient v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, a to na přelomu března a dubna. Tento týden nemocnice oznámila, že pacient je v dobrém stavu a byl přeložen na standardní oddělení.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle serveru Politico může být studie sponzorovaná NIAID mezníkem v závodě o nalezení léku na covid-19. A to přesto, že některé jiné informace o léčbě remdesivirem vyvolaly smíšené reakce.

Remdesivir selhal, tvrdí dokumenty, které omylem zveřejnila WHO

Koronavirus

Podle jiné, vlastní studie firmy Gilead se pacienti s těžkým průběhem nemoci po pěti dnech léčby nacházeli ve stejně dobrém stavu, jako ti, kdo užívali remdesivir deset dnů. Víc než polovina lidí z obou skupin opustila nemocnici dva týdny po začátku experimentální léčby. V případě brzkého podání léku byl účinek léku silnější.

Remdesivir dostal druhý Čech náhodou, od těhotné

Koronavirus

V první skupině zemřelo osm procent nemocných, ve druhé jedenáct procent. Ve skupině s delším podáváním léků muselo deset lidí kvůli vážným vedlejším účinkům experiment opustit. Kolik pacientů v kontrolních skupinách bylo, Politico neuvádí.

Interní experiment firmy Gilead byl netradiční, napsal server, protože výsledky nebyly srovnány se skupinou pacientů, jimž bylo podáváno placebo, tedy neúčinná látka. Studie NIAID, o jejíchž výsledcích budou informace později, už takový postup dodržela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám