Hlavní obsah

Evropský premiant a propadlík v boji s koronavirem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru v mnohých evropských zemích razantně rostou a blíží se číslům, která byla obvyklá na jaře. S nepříznivou pandemickou situací se snaží země vypořádat, přísné karanténě s minimální možností vycházení a uzavírce obchodů a restaurací se chtějí vlády vyhnout.

Článek

Zřejmě nejlépe se daří současnou situaci zvládat Itálii. V zemi, která patřila na jaře k nejpostiženějším, za posledních 24 hodin počty nově potvrzených případů nákazy klesly na 1458. Je to sice údaj z víkendu, ovšem dlouhodobější statistiky jsou pro zemi na Apeninském poloostrově velmi příznivé, píše agentura DPA. Za této situace si země mohla dovolit po šestiměsíční přestávce opět otevřít školy, do nichž se vrátilo 8,5 milionu žáků a studentů.

V současné době bojuje s nákazou koronavirem 38 509 infikovaných, z nichž je v nemocnicích 2042. Na jednotce intenzivní péče leží 187 pacientů, o den dříve to bylo 182 nakažených. Kumulativní číslo počtu infikovaných na 100 tisíc obyvatel činí 32,2.

Belgie v současnosti registruje růst počtu nově nakažených lidí, ačkoli zde na rozdíl od Francie či Česka nepřekonává jednodenní rekordy z jara. Za posledních 24 hodin přibylo 977 potvrzených případů nákazy koronavirem. V posledních týdnech se denní průměr v jedenáctimilionové zemi pohyboval kolem 500 případů. S nákazou momentálně bojuje 64 807 infikovaných. Vážný nebo kritický stav má 71 nakažených.  Kumulativní číslo, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny, činí 55,5 případu.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz o víkendu veřejně přiznal, že alpská země se ocitla na počátku druhé vlny epidemie. Země v pondělí hlásí 382 nových případů, nejvíce nakažených, a to 163 je z Vídně. V nemocnicích je 255 infikovaných, z nichž 47 je na jednotce intenzivní péče. Nejvíce nakažených je ve Vídni (163), na druhém místě pomyslného žebříčku jsou Dolní Rakousy (60) a Horní Rakousy (58). Kumulativní číslo, podle něhož se mění zařazení země na evropském semaforu, má Rakousko na úrovni 67,9.

Situace z hlediska šíření koronaviru se zhoršila také v Chorvatsku. V současné chvíli je aktivně nakažených 241 lidí a denní přírůstek počtu potvrzených případů činí 165. Počet nakažených na 100 tisíc obyvatel je 86,0 případu.

Na Slovensku zaznamenali za den 48 nových případů nákazy, aktuálně s infekcí bojuje 2413 lidí. Infekci podlehlo 38 nakažených. V nemocnicích je 129 lidí (z toho 96 už s potvrzenou nemocí covid-19). Na jednotce intenzivní péče leží 12 pacientů, z nichž deset má plicní ventilaci. Na sto tisíc obyvatel má Slovensko 29,6 nakažených.

Maďarsko zakázalo od 1. září do země vstup cizincům kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem. Výjimku mají občané zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy Češi, Poláci a Slováci, pokud měli rezervované ubytování a předloží negativní test na koronavirus, který nebude starší pěti dnů. Přísné opatření zatím výsledky nepřineslo. Za 24 hodin přibylo 844 nových případů nákazy a pět lidí zemřelo. Hospitalizovaných je 287, z nichž je 16 na umělé plicní ventilaci. Celkem bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 13 153 lidí a zemřelo 642 lidí. Kumulativní číslo je pro Maďarsko na úrovni 63,0.

Propadlíkem v boji s koronavirovou nákazou se ve světle posledních statistik jeví Česká republika. Za pondělí přibylo do 18 hodin 538 potvrzených případů nákazy. V Česku je nyní 14 237 nakažených, většinou mají mírný průběh nemoci. S covidem-19 je hospitalizováno 288 lidí, z toho je 69 v těžkém stavu. Počet nakažených na 100 tisíc obyvatel dosáhl úrovně 111.

Reklama

Výběr článků

Načítám