Hlavní obsah

Evropská unie zavře vnější hranice. Návrh má mezi státy podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Do úterního večera by měli prezidenti a premiéři zemí Evropské unie na dálku rozhodnout o měsíčním uzavření vnějších hranic unie. Návrh předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové je dalším opatřením v boji proti šíření koronaviru a mezi členskými státy má podporu.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Návrh šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové se většině států Evropské unie zamlouvá

Článek

Návrh von der Leyenové počítá s tím, aby byl na 30 dnů zakázán vstup cizincům na půdu zemí Evropské unie vyjma nutných případů. Podle francouzského premiéra Emmanuela Macrona se jedná už jen o formalitu a vstup do zemí schengenského prostoru bude uzavřen od úterního poledne. Jednání hlav členských států je nicméně naplánováno až na úterní 17:00.

Schengen se uzavírá, Francie jde do války s koronavirem

Koronavirus

Francie se vydala stejnou cestou jako například i Česko, zavedla karanténu a lidé smí z domů vycházet pouze v nejnutnějších případech. „Jsme ve zdravotní válce. Nepřítel je neviditelný, nepolapitelný, ale postupuje,” uvedl Macron a zdůraznil, že Francie válku vyhraje.

Unijní lídři se vpodvečer po týdnu opět spojí prostřednictvím videokonference, aby se pokusili koordinovat kroky, které se na úrovni jednotlivých států liší. Podle šéfa summitů Charlese Michela budou mimo jiné hledat cestu, jak zajistit co nejrychlejší přepravu léků a potravin přes vnitřní hranice EU, které část států uzavřela. Zabývat se budou i dalšími ekonomickými stimuly či možnostmi podpory výzkumu.

Reklama

Výběr článků

Načítám