Hlavní obsah

EMA vyšetřuje desítky případů krevních sraženin po očkování AstraZenekou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v současné době vyšetřuje celkem 62 případů krevních sraženin, které se v různých zemích vyskytly po podání vakcíny proti covidu-19 od společnosti AstraZeneca. Některé evropské země pozastavily očkování touto vakcínou nebo ji nepoužívají pro mladší 60 let. Česko změny v očkování AstraZenekou neplánuje.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vakcínu od AstraZeneky dosud dostalo 9,2 milionu lidí. Plných 44 ze 62 případů se stalo v Evropském hospodářském prostoru (EHP), což jsou státy unijní členy v zóně volného obchodu a Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Do 62 případů se nezapočítávají všechny případy trombózy mozkových žil a splavů (CVST), které se staly v Německu, uvedla šéfka EMA Emer Cookeová.

Podle Cookeové „neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že použití této vakcíny by mělo být omezeno u jakékoli skupiny obyvatel“. Přezkoumávání rizika vzácných krevních sraženin agenturou EMA ještě neskončilo, její aktualizované doporučení se očekává na zasedání jejího bezpečnostního výboru od 6. do 9. dubna.

České ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že žádné změny v očkování vakcínou od firmy AstraZeneca neplánuje. „Ministerstvo zdravotnictví neplánuje v očkování vakcínou AstraZeneca žádné změny. Ministerstvo zdravotnictví se řídí stanovisky Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), dle níž se jedná o bezpečnou očkovací látku, tedy o registrovaný léčivý přípravek, u něhož benefity převažují nad možnými riziky,“ sdělila Barbora Peterová.

Reklama

Výběr článků

Načítám