Hlavní obsah

Dvoumetrový odstup na covid nemusí stačit, varují američtí vědci

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dvoumetrový dostup nestačí, varovala v pondělí americká Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), když potvrdila, že se koronavirus SARS-CoV-2 přenáší vzduchem. Už v červenci vědci varovali, že by se tato forma šíření neměla přehlížet

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Existuje důkaz, že za určitých podmínek lidé s covidem-19 nakazili další, kteří byli ve vzdálenosti větší než šest stop (něco přes 180 cm),“ uvedla CDC na svých stránkách. „K přenosu došlo ve vnitřních prostorách s nedostatečnou ventilací. Někdy nakažená osoba silně dýchala, například při zpěvu nebo cvičení,“ dodala CDC.

Podle vědců se za těchto okolností vydechované kapénky ve vzduchu natolik koncentrují, že mohou rozšířit virus i na další lidi. „(Nově) nakažení byli ve stejném prostoru a ve stejné době nebo krátce poté, co ho odpustil člověk nakažený covidem-19,“ demonstruje svá tvrzení CDC.

Covid-19 se šíří vzduchem více, než se uvádělo

Koronavirus

Nová doporučení vydala CDC měsíc po aféře se stažením dokumentu z webu, v němž se uvádělo, že se přenos vzduchem stále ještě prověřuje. CDC jeho stažení hájila tím, že dokument naznačoval, že přenos vzduchem je nejčastějším způsobem šíření.

Vědci jsou nadále přesvědčeni, že se covid-19 nejčastěji šíří, když nakažení kýchají, kašlou nebo právě zpívají. To je také důvod, proč se mají nosit roušky, které kapénky mohou zachytit. Viriony se však mohou šířit i v aerosolech.

Čína řeší přenos covidu v mraženém mase. Kanton zakázal dovoz z rizikových zemí

Ekonomika

Na počátku července to připustila Světová zdravotnická organizace (WHO): „Nemůže být vyloučena možnost přenosu vzduchem mezi veřejností zejména ve specifických podmínkách v zaplněných, uzavřených a špatně ventilovaných prostorách.”

Reklama

Výběr článků

Načítám