Hlavní obsah

Důkazy podle WHO mluví jasně: Koronavirus nepochází z laboratoře

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Veškeré shromážděné důkazy o novém koronaviru nasvědčují tomu, že je patogen SARS-CoV-2 přirozeného původu a nebyl vyvinut ani upraven v laboratoři. V úterý to podle agentury Reuters prohlásila mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Fadela Chaibová.

Foto: Wang Yuguo, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Všechny dostupné důkazy svědčí o zvířecím původu viru a o tom, že nebyl upraven nebo vyroben v laboratoři nebo někde jinde. Je pravděpodobné, že jde o virus zvířecího původu,” uvedla mluvčí WHO Fadela Chaibová.

Odborníci WHO tak nadále pokládají za nejpravděpodobnější, že se virus způsobující nemoc covid-19, na člověka přenesl z netopýrů v Číně.

Austrálie: Nevěříme Číně ani WHO, chceme nezávisle vyšetřit, kde se koronavirus vzal

Koronavirus

Jak k tomuto přenosu došlo, není zatím zřejmé. Je ale jasné, že patogen musel mít i další hostitele, dodala Chaibová.

Téměř od počátku šíření nákazy se jako o mezičlánku uvažovalo o luskounovi.

Koronavirus na člověka nejspíš přenesli luskouni

Svět

Světová zdravotnická organizace svou úterní zprávou popřela nedávné spekulace administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa o tom, že mohla nákaza uniknout z laboratoře v čínském Wu-chanu.

Wuchanský institut virologie, který je podporovaný státem, už v únoru takové tvrzení odmítl, připomněla ČTK.

Trump: Zjišťujeme, zda koronavirus pochází z wuchanské laboratoře

Koronavirus

Americký deník The Washington Post nicméně minulý týden psal, že americká ambasáda v lednu 2018 varovala před nedostatečnou bezpečností ve wuchanském institutu. V hlášení velvyslanectví přímo zmínilo riskantní výzkum koronavirů u netopýrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám