Hlavní obsah

Dopravci ruší spoje a zkracují soupravy

Právo, Tomáš Volf

Stovky tisíc Čechů pracují z domova, další pečují o děti. Do škol tak nejezdí skoro půl milionu středoškoláků a milion žáků základních škol. Vlaky a autobusy znovu jezdí poloprázdné, a dopravci proto spoje opět omezili, aby ušetřili síly i peníze.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V současné době jezdí vlaky Českých drah v rámci ČR zhruba 45 procent obvyklého počtu cestujících. Největší pokles poptávky evidujeme o víkendech. Po dohodě s ministerstvem dopravy jsme již i řadu vlaků o jeden až dva vozy zkrátili,“ potvrdil Právu mluvčí ČD Robert Pagan.

Národní dopravce současně ve čtvrtek informoval, že už od víkendu, respektive od pondělí omezí regionální vlaky v Praze, na Vysočině, ve Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém i Moravskoslezském kraji.

České dráhy kvůli pandemii omezí spoje

Ekonomika

Současně po neděli omezí nabídku dálkových vlaků mimo dopravní špičku a v okrajových časech. Týká se to například vlaků z Prahy do Hradce Králové, Brna, Českých Budějovic či Děčína. Lidem se doporučuje sledovat informace na webu.

Cestuje se méně

S propadem se potýkají i ostatní dopravci. „Zájem o cestování se snižuje s každým novým opatřením vlády. Jakmile byla zveřejněna informace, že bude vyhlášen nouzový stav, zaznamenali jsme vyšší stornování jízdenek, a jakmile vešel v platnost, tak se obsazenost opět brutálně propadla,“ popsal mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík.

Také RegioJet mírně omezil vlakové spoje v okrajových částech dne, a to jak na trase Praha–Ostravsko a zpět, tak na jižní lince Praha–Brno–Vídeň. „Provoz většiny spojů ale zůstává zatím zachován. Omezeny jsou první ranní a poslední večerní spoje,“ informoval mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Dopravci na železnici dostanou na kompenzacích za jarní nouzový stav 400 milionů

Ekonomika

RegioJet však omezil také provoz autobusů, a to na většině vnitrostátních linek. „Uzpůsobujeme jízdní řády tak, aby počet spojů odpovídal změně poptávky související zejména s uzávěrou škol a dalšími omezeními,“ doplnil Ondrůj.

Také autobusy FlixBus lidé jezdí mnohem méně, situace se podle firmy podobá stavu na jaře. Také zde proto přistoupili k redukci spojů, zejména mimo špičky. „Takovou situaci v současné době řešíme například na trase z Prahy do Liberce nebo Mostu,“ upřesnila mluvčí FlixBusu Martina Čmielová.

Omezení i v MHD

Vedle logického rušení školních autobusů přistoupila k dalším omezením v dopravě i řada měst a krajů. V Moravskoslezském kraji například budou autobusy od pondělí jezdit podle prázdninových jízdních řádů. Městskou hromadnou dopravu kvůli úbytku cestujících a ztrátám omezila například také Jihlava nebo Liberec.

Obětí dopravních nehod je méně než loni

Krimi

Pražský dopravní podnik zkrátil provoz některých autobusů pouze do 22 hodin. Provoz nočních linek MHD zastavil od čtvrtka stotisícový Hradec Králové.

Anketa

Jezdíte teď méně veřejnými dopravními prostředky?
Ano, mám strach z nákazy
18,4 %
Ano, strach nemám, ale nemusím teď jezdit tak často
17,3 %
Ne, jezdím stále stejně
64,3 %
Celkem hlasovalo 572 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám