Hlavní obsah

Dopravci na železnici dostanou na kompenzacích za jarní nouzový stav 400 milionů

Novinky, bož

Stát rozdělí mezi železniční dopravce přes 400 milionů korun. Kompenzace by měly pokrýt ztráty z tržeb, které dopravci utrpěli během jarního nouzového stavu. Týkat se však budou jen dopravy objednávané státem. Mimo tak zůstane regionální i komerční doprava. Informoval o tom mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vedle podpory železničních dopravců ministerstvo připravuje i program pro zájezdové dopravce. Takzvané sedačkovné by se mělo vypočítávat na sedačku v autobusu. Přesné podmínky a rozpočet programu úřad zatím nepředstavil.

Největší část kompenzací na železnici dostanou České dráhy, část obdrží Arriva, RegioJet a GW Train Regio. Jiní dopravci státem objednávané linky neprovozují.

„Náklady na námi objednávanou činnost nebyly vedle kompenzace kryty sníženými tržbami, rozhodli jsme proto o pomoci, která má vzniklé propady sanovat,” uvedl mluvčí.

Ministerstvo bude při rozdělování peněz vycházet z vyčíslení důsledků krizového stavu od všech čtyř dopravců.

Roušky jsou zpět. Dopravci věří v odpovědnost lidí, rebelům hrozí vykázání i pokuty

Koronavirus

Resort kvůli podpoře aktuálně připravuje dodatky ke smlouvám s dopravci. Peníze bude stát dopravcům poskytovat v rámci pravidelných kompenzací pro daný měsíc. Peníze by měly kompenzovat výpadky tržeb z období nouzového stavu – celkem za 67 dní.

Výsledná podoba kompenzací se ovšem nelíbí některým dopravcům, kterým se podpora vyhne. Mezi ně patří například Leo Express, podle nějž by se státní podpora měla týkat všech železničních dopravců a poskytovaných služeb bez rozdílu, protože i je postihla krize. K témuž vyzvala i evropská aliance ALLRAIL, sdružující osobní železniční dopravce a prodejce jízdenek.

Ministerstvo však oponuje, že u komerční dopravy šlo o rozhodnutí samotných dopravců, zda budou dál jezdit, nebo ne. Mluvčí navíc připomněl možnost firem čerpat podpůrné programy Covid a Antivirus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám