Hlavní obsah

Domácké šití roušek v Česku inspirovalo Američany

Právo, Jiří Mach

Český trend podomácku dělaných roušek je vysoce nakažlivý. Když Mariana z Prahy v textových zprávách svému kamarádovi ze St. Louis nedávno popisovala české reálie, nestačil se Terry Quinn divit.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejenže mu nošení roušek připadalo ještě v půli března přitažené za vlasy, ale nechápal ani, jak se stalo, že si Češi šijí roušky hromadně doma, rozdávají je nemocnicím a se svými výrobky se vystavují veřejně i čeští politici.

„Znělo to jako zprávy z budoucnosti. Ale nic se neblížilo dnešní realitě víc než tohle,“ napsal nedávno. Dnes už se u něj doma šicí stroj nezastaví a strhnout se nechalo i širé okolí.

Učí šít další

Zprvu se informací zpoza velké louže o opatřeních proti koronaviru dostávalo do povědomí běžně pracujících Američanů pomálu. Pak se ale nemoc přelila i do USA a ty jsou nyní ve svých opatřeních ve značném skluzu za starým kontinentem a na tvrdé restrikce možná vůbec nedojde.

Izrael připravuje roušky pro lidi s plnovousem

Koronavirus

Přitom počty mrtvých hrozivě rostou a statistické vyhlídky jsou i při optimistických scénářích chmurné. Donedávna zpochybňované všeobecné nošení roušek v současnosti už pro celé Spojené státy doporučuje federální Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.

Mariana tedy poslala Terrymu a jeho manželce Jenny i tipy včetně návodu na roušku s kapsou a instrukcí ostravského akademika na výrobu solného filtru. Jenny coby divadelní herečka, která si doma šije kostýmy, má šicí stroj po ruce a rovnou se vrhla do výroby.

USA: Vajíčka za toaleťák. Směnný obchod kvete

Zahraniční

„Jenny hned den po vyhlášení doporučení vyráběla roušky 12 hodin v kuse. Při tom jí neustále někdo volal, aby udělala i pro ně a jejich blízké, nebo chtěli poradit s výrobou. Rozváželi to pak po celém městě. Já jsem buď rozvážel, nebo stříhal látky. Dokonce se mi povedlo rozebrat a opravit stroj, když se v něm zasekla jehla,“ vylíčil Terry.

Touto dobou už ale Terry referuje o dobrovolnické manufaktuře: „Poptávka po rouškách se vymkla kontrole. Jenny má od svých přátel a rodiny objednávku na 40 roušek. Domov seniorů v Kansas City ji požádal o dodávku 60 kusů. V tuto chvíli učí vyrábět roušky přes videokonferenci dalších šest lidí. Naučila to i svou tetu a ta má teď objednávku na 70 roušek, světe div se, pro armádu! Ani moje máma se od stroje nehne. A všem dochází materiál.“

Brooklynská nemocnice jako obrázky z pekla. Pacienty vmžiku ztrácíme, popsala lékařka

Koronavirus

Podle Mariany je nadšení Američanů dáno i tím, že domácí výroba je pro ně nezvyklý trend. „Češi jsou tradičně kutilský národ. Zřejmě i proto, že léta komunismu a nedostatku je naučila dělat si věci sami. Ženy si běžně šily šaty a teď to pro ně není žádný objev. Američané žijí už několik generací v naprostém dostatku, a i když jsou pořád hrdí na dávné pionýry, kteří uměli přežít a uspět v divočině, moc společného s nimi už většinou nemají. Teď jsou nadšení, že mohou vlastními silami pomoci ostatním,“ domnívá se.

„Na tom něco bude, my jsme tady nemuseli nic podomácku vyrábět od druhé světové války. Díky vám v této situaci jsme a můžeme pomáhat. Díky!“ vzkazují ze St. Louis do Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám