Hlavní obsah

Do covidem zasaženého domova v Poděbradech dorazili vojáci

– Poděbrady
Novinky, Natálie Lošková, luh

Povinné rychlotesty odhalily v domově pro seniory Luxor v Poděbradech v posledních dnech velké množství nákazy koronavirem. Testy odhalily nákazu u více než padesáti z celkových sedmdesáti klientů a velké části personálu. V pátek proto na místo dorazilo šest vojáků, kteří zde budou vypomáhat se základní péčí o seniory.

Vojáci pomáhají v nakaženém domově pro senioryVideo: Novinky

 
Článek

Z celkem 18 pracovnic v přímé péči je 13 nakažených, k tomu dalších osm zaměstnanců domova. Pomoci ze strany armády si domov proto velmi cení. „Vojáci budou pomáhat při zajišťování základní péče ve spolupráci s našimi zaměstnankyněmi, které tady jsou. Budou v podstatě vykonávat vše, co je v základní péči potřeba.“ sdělil Novinkám ředitel domova Jaromír Novák.

„Jsme tu od dnešního dne na deset dní, tedy do 30. listopadu. Pracovat budeme dvanáctihodinové směny přes den i přes noc. Co konkrétně budeme dělat za práce, zatím nevíme, ale chceme být místnímu personálu pořád při ruce, abychom jim pomohli,” vysvětluje Tomáš Sochoň ze 14. pluku logistické podpory v Pardubicích, který je jedním ze šesti vojáků vyslaných na pomoc do domova důchodců.

Před zahájením spolupráce budou vojáci vyškoleni, jak konkrétně o seniory pečovat. „Momentálně jsou proškolováni vojenskými zdravotníky, kteří jim vysvětlují způsob převlékání do speciálních obleků a další úkony. Ale v podstatě každý, kdo se někdy staral o svoje děti, rodiče či prarodiče, základní péči zvládá, takže tam nějaké velmi specializované školení není potřeba,“ dodal.

Foto: Novinky

Šestice vojáků bude v domově důchodců pomáhat deset dní.

Poprvé se v domově pro seniory Luxor se sedmdesáti klienty testovalo 9. listopadu, kdy se potvrdilo 25 nakažených. V druhé vlně testování jich přibylo dalších 25. V pátek byli pozitivně testováno již pouze šest seniorů. Devět z nich bylo s těžkým průběhem převezeno do nemocnice. Domov podle Nováka v posledních čtrnácti dnech zaznamenal i úmrtí spojená s covidem-19.

V souvislosti s vysokým počtem nakažených se domov setkal s velkou mírou solidarity. „Celkem se nám přihlásilo asi šestnáct dobrovolníků, kteří chtějí pomoci, nakonec jich máme asi sedm. Chtěl bych zdůraznit, že je pro nás obrovským povzbuzením, jakou spoluúčast a porozumění má drtivá většina obyvatel,“ uvedl Novák s tím, že velké množství obyvatel města například donáší personálu a klientům občerstvení, na které mezi sebou vybírají peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám