Hlavní obsah

Do chytré karantény se zapojují banky

Právo, Martin Procházka

Do chytré karantény, která umožní hygienikům rychle určit, kde se pohyboval nakažený člověk a spojit se s těmi, s nimiž byl v delším kontaktu, se od tohoto týdne po mobilních operátorech zapojují i banky. Pokud bude nakažený souhlasit, předají hygieně informace o pohybu klienta podle toho, kde platil kartou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Chytrá karanténa má zrychlit trasování nakažených. Ilustrační foto

Článek

Například Česká spořitelna je podle mluvčího Filipa Hrubého plně připravena se do projektu zapojit, data od ní ale ke pondělnímu odpoledni nikdo nežádal. „Česká spořitelna dosud neobdržela od ministerstva zdravotnictví ani od hygienické stanice žádost o poskytnutí dat konkrétního klienta,“ sdělil Právu Hrubý.

Banky se budou do systému, který by měl běžet plošně v celém Česku od pátku, zapojovat ve třech vlnách.

„Do první jsou zařazeny ty, které se účastnily odlaďování parametrů a postupů v rámci pilotní fáze. Konkrétně jsou to Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB a Moneta Money Bank. Asi po dvou týdnech se k nim přidají i některé další středně velké či menší banky, jež se účastnily debat s regulátory, tedy s Úřadem pro ochranu osobních údajů a ČNB, mobilními operátory a ministerstvem zdravotnictví. Po měsíci mají následovat ostatní banky, které v dostatečně velkém rozsahu provozují retailové platební karty na českém trhu,“ řekl v pondělí Právu poradce České bankovní asociace Petr Procházka.

Budou banky zlevňovat hypotéky? První už sazby snížily

Finance

Ministerstvo zdravotnictví podle Procházky publikuje každou půlhodinu seznam identifikátorů nových nakažených, kteří dali souhlas k využití bankovních dat. Každé bance je v systému vyhrazeno samostatné úložiště dat. Banky si seznam stahují, párují na svoje databáze a vytvářejí požadovanou odpověď.

„Do půl hodiny každá banka nahrává odpověď zpátky na zabezpečené úložiště. Následně již s daty pracuje ministerstvo zdravotnictví. Soubory s žádostí i soubory s odpovědí se přepisují, takže jejich maximální životnost je půl hodiny,“ vysvětlil pro Právo Procházka, že lidé nemusí mít strach ze zneužití osobních údajů.

Hygienici se ale při současném stavu chytré karanténě brání. Systém je podle nich účinný, pokud přibývají stovky nakažených. Při nízkých počtech případů dohledání nemocných a jejich kontaktů neurychluje, tvrdí šest desítek epidemiologů a hygieniků z krajských hygienických stanic a některých dalších institucí, kteří se kvůli tomu obrátili otevřeným dopisem na vládu a zákonodárce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám