Hlavní obsah

Děti ve školách, otevřené restaurace, hotely i sportoviště. Rakousko se blíží k normálu

– Vídeň

Podobně jako Česko i Rakousko se chystá rozvolňovat opatření proti koronaviru. Od pondělí 17. května zahajují rakouské školy plný a běžný provoz, oznámilo rakouské ministerstvo školství. V týdnu se pak uvolní podmínky pro restaurace, v nichž si budou moci lidé posedět i uvnitř, a otevřená budou i sporoviště či ubytovací zařízení, byť s podmínkami.

Foto: Profimedia.cz

Mariahilfer Strasse, jedna z největších a nejznámějších nákupních ulic Vídně (ilustrační foto)

Článek

Od pondělí končí v Rakousku rotační výuka na všech úrovních středních škol. Školáci a studenti se budou nadále testovat, a to třikrát týdně, uvedlo ministerstvo.

Děti na základních školách budou používat roušky, ve vyšších ročnících je povinný respirátor. Výuka zpěvu a sportu je povolena pouze ve venkovních prostorech. Povolené zatím nebudou vícedenní školní akce.

Dosud pravidelně do školy chodily pouze žáci základních škol. Studenti středních a odborných škol byli odkázáni na rotační výuku, vysokoškolské studium bylo omezené na distanční výuku. Od pondělí 17. května by se mělo školství vrátit v podstatě do normálu.

Stále ale bude platit zákaz nočního vycházení od 22.00 do 05.00.

Češi mohou vyrazit do Rakouska bez povinné karantény

Koronavirus

O dva dny později, tedy od 19. května nastane v Rakousku razantní rozvolnění, které se bude týkat gastronomie, ale i cestovního ruchu či sportovních akcí. „Počet infikovaných klesá, naopak narůstá počet lidí, kteří byli naočkováni. Poprvé od října máme méně než 1000 nových případů nákazy za uplynulých 24 hodin. Vakcínu dostalo 2,6 milionu obyvatel země,“ řekl kancléř Sebastian Kurz.

Rakousku se podle jeho slov vyplatilo masivní testování, nošení respirátorů a očkování.

Otevírají se restaurace - s podmínkami

Od 19. května se v Rakousku otevírají restaurace, nejen zahrádky, ale i vnitřní prostory. Vstup bude umožněn všem, kteří se prokáží buď očkováním, nebo potvrzením o prodělání nemoci covid-19 v posledním půlroce, popřípadě negativním testem.

Testy nejsou povinné pro děti do 10 let. Hosté musejí také poskytnout nejen jméno, ale i další kontaktní údaje. U jednoho stolu ve vnitřních prostorech mohou být čtyři dospělí plus děti, na zahrádkách potom 10 dospělých. Mezi stoly musí být dodržena minimální vzdálenost dva metry. V uzavřených místnostech může konzumace probíhat pouze vsedě. Pokud host nebude konzumovat jídlo a pití, musí mít nasazenou roušku.

Rakousko se v půli května vrátí téměř k normálnímu životu

Koronavirus

Kulturní události

Zájemci o vstup do muzeí, galerií či na vernisáže, koncerty nebo do divadel se musejí prokázat očkováním, potvrzením o prodělání nemoci či negativním testem. Lidé se musejí zapsat jménem a dát na sebe kontakt. Respirátory jsou povinné. Musí se také dodržovat bezpečná vzdálenost dvou metrů.

Obsazenost v kulturních zařízeních může být zatím jen z 50 procent. Mezi návštěvníky musí být alespoň jedno volné místo.

Na schválených venkovních akcích se může sejít maximálně 3000 osob, uvnitř 1500 lidí.

Ubytovací služby

Hosté se musejí prokázat očkováním, potvrzením o prodělání nemoci či negativním testem. Ve společných prostorech je povinné nošení respirátorů a dodržování bezpečné vzdálenosti. Při delším pobytu bude povinnost každé dva dny se znovu testovat nad rámec testu, kterým se host prokáže při zahájení pobytu.

Jako na bazaru. Rozdělování vakcín v EU není spravedlivé, rozčílil se rakouský kancléř

Koronavirus

Sport v krytých prostorech

Při vstupu se musí provést test, nebo se musí klient prokázat negativních testem, potvrzením o očkování či prodělání nemoci v posledních šesti měsících. Sportovci se musí zaregistrovat a uvést kromě jména i kontakt. Na osobu musí být k dispozici 20m² prostoru.

Během sportování není povinnost mít ochranu nosu a úst. Povoleny jsou kontaktní sporty, jako je například fotbal.

Sport ve venkovních zařízeních

Sporty je možné provozovat v obvyklých velikostech týmu. U kontaktních a týmových sportů musí být proveden test nebo se musí předložit platný negativní výsledek testu, potvrzení o očkování očkovací či prodělání nemoci.

Zařízení pro volný čas

Při vstupu se musí provést test, nebo se musí klient prokázat negativních testem, potvrzením o očkování či prodělání nemoci v posledních šesti měsících. Návštěvníci se musí při vstupu zaregistrovat a uvést kontaktní údaje. Musí se dodržovat bezpečná vzdálenost dvou metrů.

Pro vnitřní zařízení, jako jsou bazény či termální lázně, musí být k dispozici 20 m² prostoru na hosta v uzavřené místnosti.

Omezení kontaktů

Mimo soukromé prostory se může venku setkat maximálně 10 osob (+ děti), uvnitř jsou povoleny maximálně 4 dospělí (+ děti).

Reklama

Výběr článků

Načítám