Hlavní obsah

Dánští kadeřníci otevřeli. A napravují škody, které si lidé na hlavách napáchali

Novinky, das

Dánští kadeřníci v pondělí po měsíci opětovně otevřeli své salony. Stejně jako u nás měli zavřeno kvůli opatřením spjatým s koronavirem. Na nedostatek zákazníků si opravdu nemohou stěžovat. Jejich diáře jsou plné dlouho dopředu. Bohužel ne všichni jejich zákazníci na jejich péči počkali, ale naopak se pokusili ostříhat či nabarvit sami. O to více práce nyní kadeřníci mají.

V Dánsku otevřeli po měsíci kadeřnictví. Profesionálové teď musí napravovat to, co si lidé vytvořili na hlavách samiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Přestože kadeřnické salony zůstaly v Dánsku zavřené jen měsíc, mnozí lidé to nevydrželi a zkusili se podle nejrůznějších návodů na internetu ostříhat sami. Podle mnohých kadeřníků to přitom nebyl vůbec dobrý nápad, odstraňování škod, které na svých vlasech lidé napáchali, je mnohem horší, než kdyby vydrželi několik týdnů bez jakékoliv péče.

„Již za první den jsem viděl tolik šíleností vzniklých snahou o domácí sestřih, že mi nad tím často zůstal rozum stát. Chtěl bych všem lidem, kteří počkali se střihem i barvou na profesionály, tímto vzkázat, že jim moc děkuji,” řekl kadeřník Erik Bjornsson z kodaňského salonu Street Cut.

Stříhat, či nestříhat? Palčivý problém doby koronavirové

Koronavirus

Náprava škod je podle mnohých kadeřníků velmi náročná a ne vždy lze vše opravit za jednu návštěvu.

Otevření kadeřnických salonů v Dánsku je spjaté s přísnými hygienickými pravidly. Kadeřníci své nástroje (nůžky, strojky, hřebeny) neustále dezinfikují, stejně tak všechny povrchy včetně židlí a používají jednorázové pláště.

Oproti běžným zvyklostem také nepodávají svým zákazníkům kávu či jiné nápoje, stejně tak při čekání nemají zákazníci k dispozici časopisy ke čtení. Nicméně kadeřníci ani zákazníci nemusejí nosit roušky.

Vaše vlasy už volají SOS? Máme pro vás pár tipů aneb Udělej si sám

Styl

Většina Evropanů nicméně Dánům jejich otevřené kadeřnické salony opravdu závidí. Například až třetina Řeků v průzkumu veřejného mínění přiznala, že návštěvu kadeřnictví mají na prvním místě svého seznamu věcí, které učiní okamžitě po skončení všech opatření. Řekové totiž stále ještě neznají datum, kdy u nich kadeřnictví budou opět otevřena.

Ve Švýcarsku se na to chystají na začátku května, následovat by je měli v Rakousku a Portugalsku. U nás je toto datum zatím stanoveno na 25. května, nicméně mezi veřejností sílí tlak, aby se tak stalo mnohem dříve.

V půlce Dánska jako první v Evropě otevřeli školy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám