Hlavní obsah

Registrační systém pro všechny se od února otevírat nebude, řekl Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Registrační systém k očkování proti koronaviru pro lidi pod 80 let či chronicky nemocné pacienty se zatím nebude otvírat. Brání tomu nedostatek vakcín, oznámil v neděli premiér Andrej Babiš poté, co dostal druhou dávku očkovací látky. Přeočkovat se nechal po čtyřech týdnech v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš se nechal naočkovat druhou dávkou vakcíny proti covidu-19.

Článek

Původně se plánovalo od února otevření registrací pro lidi pod 80 let či nemocné. „My určitě nebudeme otevírat nějaké nové registrace, myslím kategorie občanů, protože zkrátka tuto kategorii (nad 80 let) budeme očkovat dlouho... Aspoň za mě není žádný plán, že bychom otevírali nějaké nové věkové kategorie z hlediska očkování," uvedl Babiš.

Podle údajů statistického úřadu žije v ČR kolem 440 tisíc lidí nad 80 let. Od 15. ledna se mohou registrovat v internetovém očkovacím systému. Podle Babiše se jich zapsalo zatím asi 183 tisíc a zhruba 100 tisíc čeká na přidělení termínu.

Premiér podotkl, že se denně do očkovacího systému zapisuje kolem 2000 až 3000 lidí nad 80 let. Podle Babišova odhadu se tak zatím k očkování nepřihlásilo asi 190 000 osmdesátníků a starších, kteří žijí doma. Premiér dodal, že starší seniory, kteří se nezaregistrují, bude potřeba kontaktovat. Mohli by to dělat praktičtí lékaři i sociální odbory radnic.

Náměstkyně ředitele ÚVN Lenka Gutová míní, že očkování by se urychlilo, pokud by sociální odbory vytvořily seznamy seniorů i s jejich kontakty. Očkovací centra by se pak s radnicemi spojila.

ON-LINE: Index PES zůstává na 69 bodech, reprodukční číslo dál roste

Koronavirus

„Chybí nám vakcíny, tak jako chybí v celé Evropě,“ řekl Babiš. Domnívá se, že očkovací látka společnosti AstraZeneca by mohla být v Evropské unii schválena 29. ledna, první dodávky by měly přijít v polovině února.

S nedostatkem vakcín souvisí také volnější tempo pro otevírání velkých očkovacích center. Například to, které se plánuje v O2 aréně, bude podle jeho slov potřeba až někdy v dubnu. Premiér odhaduje, že více vakcín by se mělo do Česka dostat v květnu či červnu.

Španělský generál rezignoval kvůli předbíhání na očkování

Koronavirus

Česko dostalo zatím kolem 250 tisíc dávek vakcín. Naočkovaných je přes 192 tisíc lidí. Zhruba čtvrtina dávek tak zatím není spotřebovaná. „Není problém ve schopnosti očkovat, ale problém je naorganizovat to správně. To je odpovědnost jednotlivých očkovacích míst a center, aby si to nějak naorganizovaly, aby to vyšlo na druhou dávku,” dodal Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám