Hlavní obsah

Covid necovid, v Babiččině údolí se už sezona rozjela naplno

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z nejnavštěvovanějších poutních míst Česka, ratibořické Babiččino údolí u České Skalice na Náchodsku, připomínalo o víkendu vrchol sezony. Stezkou od Viktorčina splavu kolem Starého bělidla k zámku v někdejší držbě vévodkyně Zaháňské proudily spolu s davy pěších také pelotony cyklistů.

Foto: Erika Buziková

V ratibořickém Babiččině údolí i přes doporučení turistická místa nenavštěvovat proudily o víkendu davy. pěších i pelotony cyklistů.

Článek

Výletníci, leckdy bez roušek, se pohybovali v početných skupinách. Nadále přitom platí přísná opatření proti pandemii včetně povinných roušek, dodržování dvoumetrové vzdálenosti a srocovaní maximálně dvou lidí, pokud nejde o nejbližší rodinu, která žije společně pod jednou střechou.

Sezona v Babiččině údolí se soudě podle výběrčích na parkovištích, koňské drožky s kočím připraveným na kozlíku na kunšafta a stánků, odkud skrz okénko teklo pivo a proudila zmrzlina, rozjela na plné obrátky. Výletníci usazení v těsném sousedství na loukách provozovali spontánní pikniky.

Kouřili, pili a bavili se. Policie zarazila piknik v zámecké zahradě

Krimi

Zámek spolu s dalšími objekty na výletní trase otevírá nejdříve začátkem června. „Takhle je to vždy, jakmile se udělá hezky. Lidé v duchu euforie, že se něco uvolňuje, polevili v opatrnosti. Obávám se, že se to nemusí vyplatit. Nemáme žádnou možnost to ovlivnit. To musí policie,“ konstatoval kastelán zámku v Ratibořicích Ivan Češka.

„Policie se zaměřuje především na turisticky vyhledávané lokality. Uhlídat všechno nelze. Apelujeme na zdravý rozum, odpovědnost a ohleduplnost,“ reagovala mluvčí královéhradecké krajské policie Eva Prachařová.

Také v Adršpachu hodně lidí

Uhlídat veřejnosti stále uzavřená skalní města pomáhají v Adršpachu ochranářům strážníci z Trutnova. Lidí do uzavřených skal přesto stále různými cestami proniká víc než dost. Pohyb turistů mezi pískovcovými monumenty, kudy by nyní neměla projít ani noha, připomíná plnou sezonu. Ta v Prachově začne nejdříve prvního a v Adršpachu 25. května.

„Zavřeli jsme oficiální vchod, parkoviště a vyvěsili cedule se zákazem vstupu. Uvnitř skal chodí strážci, kteří upozorňují na roušky a rozestupy. ‚Běžte pryč, tady nemáte co dělat!‘ výletníkům ale říct nemohou. Ti oponují, že jsou v přírodě,“ tvrdí starostka Adršpachu Dana Cahová (nezávislá).

Trest za porušení karantény: Povinné zhlédnutí filmu o koronaviru

Koronavirus

„Pravomoci vyhnat lidi z uzavřeného Prachova nemáme. Turistům se divím. Když chci do přírody, nevolím lokalitu, kde potkávám davy a riskuji nákazu,“ doplnil ředitel společnosti J. M. Schlik Dominik Feštr.

Šanci omezit pohyb výletníků vidí šéf Městské policie Trutnov Radek Svoboda v připravované pravomoci policistů udělit lidem bez roušky a sroceným ve velké slupině na místě pokutu deset tisíc korun. „Návrh by měl být po schválení v parlamentu v Senátu. Existují opatření a měla by se dodržovat. Někdy to fakt stojí za to. Nikdy jsem venku na některých místech neviděl tolik lidí pohromadě, a to máme nouzový stav,“ podotkl Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám