Hlavní obsah

Covid může zapříčinit impotenci, ukázala studie

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Se závažným zjištěním přišli odborníci z lékařské fakulty univerzity v Miami. Ze závěru jejich studie vyplývá, že koronavirus dokáže přežít v penisu ještě několik měsíců poté, co se člověk nakazí. To může přispět k erektilní dysfunkci, radši se očkujte, apelují experti.

Ilustrační foto

Článek

Autoři zkoumali čtyři muže, kteří si nechali voperovat takzvaný „penilní implantát”, což je protéza, pomocí které mohou impotentní muži dosáhnout pevné erekce.

Věk pacientů byl mezi 65 a 71 let. Dva z nich covid neprodělali vůbec, druzí dva ano – šest, respektive osm měsíců před začátkem pozorování. Pouze jeden z nich byl s covidem hospitalizován.

Nutno podotknout, že ani jeden z této „covidové” dvojice neměl před nákazou problém s erektilní dysfunkcí.

Nosit roušku, či nenosit? USA tápou

Koronavirus

Vědci zjistili, že i po tak dlouhé době od prodělání infekce měli oba muži virové částice v penisech. Zároveň objevili nižší hladiny endotelu eNOS a činnosti endoteliálních progenitorových buněk (EPC). To by mohlo znamenat, že endoteliální buňky nefungují dobře.

V naší pilotní studii jsme zjistili, že u mužů, kteří si na erektilní dysfunkci do té doby nestěžovali, se po nástupu infekce covidu-19 vyvinul poměrně vážný případ.
Ranjith Ramasamy, spoluautor studie

Jak upozorňuje britská stanice Sky News, nelze říct, že by se jednalo o překvapení.

Některé výzkumy už ukázaly, že covid-19 způsobuje poškození cév. To pak logicky může poškodit ty části těla, které cévy zásobují –  tudíž i tkáně houbovitých (topořivých) těles v penisu. Ty jsou naprosto zásadní k navození erekce a umožnění pohlavního styku.

Asie čelí explozivnímu šíření koronaviru

Svět

„Naše výsledky naznačují, že rozšířená dysfunkce endoteliálních buněk způsobená infekcí covidem-19 může přispět k erektilní dysfunkci,” píší autoři v závěru abstraktu studie.

Podle urologa Ranjitha Ramasamyho, který studii vedl, může být impotence „neblahým následkem viru”.

Přehledně: Co přinese další rozvolnění

Domácí

„V naší pilotní studii jsme zjistili, že u mužů, kteří si na erektilní dysfunkci do té doby nestěžovali, se po nástupu infekce covidu-19 vyvinul poměrně vážný případ,” dodal profesor Ranjith Ramasamy, který studii vedl.

Malý vzorek, ale pokračování trendu

Část kritiků ovšem po publikování studie uvedla, že důkazy pro tato tvrzení jsou nedostatečné a že vědci mylně vytváří dojem, že mezi covidem-19 a impotencí je kauzalita, i když se může jednat pouze o korelaci.

Jak ve svém článku navíc upozornil časopis Forbes Science, bylo by bláhové ze vzorku dvou pacientů dělat nějaký přímočarý závěr. Na druhou stranu Forbes sám připomíná, že vědci z Miami nejsou první, kteří na možnou souvislost poukázali.

V březnu se podělil tým pracovníků z Římské univerzity o výsledky on-line průzkumu, který minulý rok provedl na vzorku stovky sexuálně aktivních mužů. Čtvrtina nákazu prodělala, zbylých 75 nikoli.

Prevalence (podíl počtu jedinců trpících danou nemocí k počtu všech jedinců ve sledované populaci) erektilní dysfunkce byla u „covidové skupiny” podstatně vyšší (28 procent) než u té druhé (9,33 procent). Pravděpodobnost projevu erektilní dysfunkce byla u skupiny s covidem 5,6krát vyšší. Studie s názvem „Mask up to keep it up” (tedy volně přeloženo „Tvrdí hoši nosí roušku”) je k dispozici na stránkách amerického Národního ústavu zdraví (NIH).

Experti se shodují, že dobrou prevencí takovýmto následkům je očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám