Hlavní obsah

Covid-19 je nakažlivý maximálně 11 dnů. Bez ohledu na výsledky testů, tvrdí vědci

Novinky, jky

Singapurští vědci přicházejí se studií, která by mohla pomoci zejména těm, kdo mají testy na covid-19 opakovaně pozitivní i poté, co se z nákazy zdárně vyléčili. Nová studie tvrdí, že lidé jsou infekční maximálně 11 dnů po propuknutí choroby, pak již nikoho nenakazí bez ohledu na to, zda jim testy vycházejí stále pozitivně.

Foto: Profimedia.cz

Vědci se snaží co nejrychleji rozklíčovat otazníky obestírající nový koronavirus SARS-CoV-2 způsobující nákazu covid-19.

Článek

Nakažená osoba je infekční pro lidi kolem sebe přibližně dva dny předtím, než se u ní samotné projeví symptomy nákazy, zjistili vědci ze Singapuru. Pro okolí pak zůstává nakažlivá dalších sedm až deset dnů. Nákaza se obvykle projevuje vysokou teplotou, ustavičným kašlem a dýchacími obtížemi.

Důležité však podle vědců je, že po 11. dnu od prvních projevů choroby covid-19 již nehrozí přenos nákazy na další osobu. Vědci ze singapurského Národního centra pro infekční choroby to tvrdí na základě zkoumání infekčnosti 73 pacientů zotavujících se z nákazy koronavirem.

Jakákoliv ochrana obličeje má rozhodně smysl, ukázala animace

Koronavirus

Pozitivní testy některých lidí po dvou týdnech znamenají prý jen to, že má člověk v těle ještě určité pozůstatky viru, ty už ale nemohou nikoho v okolí infikovat.

Po dvou týdnech se virus nereplikuje

„Na základě dat shromážděných od počátku pandemie covidu-19 můžeme říci, že nakažený začíná být infekční pro okolí dva dny přej projevem prvních symptomů a jeho infekčnost trvá zhruba sedm až deset dnů od počátku propuknutí covidu-19. Schopnost šíření viru rapidně klesá po prvním týdnu a po druhém už jsme jeho šíření nezjistili vůbec,” uvedli autoři studie.

Vědci doufají, že výsledky jejich výzkumu pomohou nemocnicím lépe vyhodnocovat, kdy je možné bezpečně posílat pacienty do domácího ošetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám