Hlavní obsah

Čína o epidemii ve Wu-chanu od začátku lhala, píše CNN

– Washington
Novinky, Alex Švamberk

Čína sice byla první zemí postiženou na počátku roku 2020 pandemií koronaviru, od té doby se ale ráda chlubí, jak ji dokázala zvládnout. Z pohledu druhé vlny vypadá jejích celkově udávaných 93 tisíc nakažených a 4744 obětí až neuvěřitelně. Jak se však podařilo zjistit zpravodajské stanici CNN, čísla byla notně upravovaná.

Foto: The Central Hospital Of Wuhan Vi, Reuters

Nemocnice ve Wu-chanu

Článek

10. února 2020 čínské úřady informovaly o dalších 2 478 potvrzených případech nákazy novým koronavirem, takže celkový počet nakažených překročil 40 000. Dokumenty místních zdravotnických úřadů, na nichž bylo napsáno, že jsou interní a tajné, však uváděly, že se v provincii Chu-pej, kde pandemie začala, se 10. února povedlo odhalit 5918 případů nákazy. Tedy dvojnásobek oficiálně udávaného počtu nakažených.

Čísla pocházejí z uniklých dokumentů pobočky Střediska pro prevenci a kontrolu nemocí v provincii Chui-pej. CNN získala 117 stran uniklých dokumentů a ověřila jejich pravost.

Ještě větší rozdíly jsou u počtu obětí. 17. února Čína informovala o 93 mrtvých, ale v interních dokumentech z téhož dne jich je  uvedeno 196. O týden dříve zase úřady zatajily, že zemřelo šest zdravotníků, aby nepropukla panika.

Počet obětí se také snižoval

Oficiální dokumenty ze 7. března uvádějí, že v provincii Chu-pej od propuknutí pandemie zemřelo 2986 nakažených, v interních materiálech z tohoto dne jich ale je 3456, přičemž celkový počet je rozdělen do matoucích podkategorií: potvrzená úmrtí (na covid), na která připadá 2675 obětí, 647 obětí, u nichž byl covid-19 klinicky diagnostikován (647), měli tedy na rentgenu potvrzený západ plic a horečku, ale nebyl u nich proveden test PCR, a 126 podezřelých úmrtí.

Velká čínská hra s čísly: V ČR je prý více obětí a nakažených než ve Wu-chanu

Koronavirus

Dali Yang z univerzity v Chicagu , který studoval původ pandemie, dospěl k závěru, že únorová čísla byla záměrně nízká, aby byla Čína dobře globálně vnímaná: „Pořád doufali, že to bude jako v roce 2003, že se to jako SARS podaří zvládnout.“

Také Čína zpočátku pandemii spojovala s rybím trhem ve Wu- chanu a naznačovala, že se tam přenesla nákaza ze zvířat na lidi jako u SARS, kde došlo k přenosu z cibetek, které lidé požívali. Dali Yang také zmínil, že 7. února si spolu telefonovali prezidenti Donald Trump a Si Ťin-pching a Čína chtěla dělat dobrý dojem, že má epidemii pod kontrolou.

Uniklé dokumenty pocházejí z října 2019 až dubna 2020. CNN je předal člověk působící v čínském zdravotnickém systému pod podmínkou anonymity a potvrdilo je šest nezávislých expertů. Jeden navázaný na Čínu uvedl, že takovéto údaje viděl během utajeného výzkumu.

Byrokracie nahrávala manipulaci s daty

Dokumenty poodhalují, jak nepružný byl zdravotní systém svázaný tuhými byrokratickými pravidly a jak špatně byl vybaven pro podobnou krizi. Ukazují také, jak pomalu se informovalo o nakažených, jak složitý byl systém potvrzování nákaz i jejich hlášení, kdy se musely zařadit do správné kategorie, což svádělo k dalším manipulacím.

Chaos na letišti v Šanghaji kvůli hromadným testům. Oficiální záběry ale vypadaly úplně jinak

Koronavirus

Na konci ledna čínská Národní zdravotní komise sdělila lékařům, aby jako podezřelé označovali lidi, kteří se setkali s nakaženými a měli teplotu nebo symptomy pneumonie. Jako klinicky diagnostikovaní se označovali, pokud symptomy potvrdil rentgenový snímek nebo CT. Potvrzená byla nákaza, pokud vyšel pozitivně test PCR.

Toto členění podle expertů oslovených CNN umožňovalo vybírat z čísel ta příznivější.

Dokumenty z počátku března navíc ukazují, že průměrná doba mezi prvními prvních příznaky a potvrzení nákazy testem činila 23,3 dne, což bránilo efektivně bojovat s šířící se epidemií.

Ani testy nebyly přesné. Používaly se testy na SARS, které nedávaly dobré výsledky, často vycházely negativní, i když lidí měli covid-19. První PCR testy detekující RNA viry vycházely i u lidí s jasnými příznaky pozitivní jen v 30 až 50 procentech případů. Navíc bylo testů zoufale málo, na začátku února se testovalo v celé provincii denně 10 000 lidí, přitom samotný Wu-chan má skoro 11 milionů obyvatel, i když skoro polovina z něj odjela, než by uzavřen.

V půlce února Čína upravila způsob evidence a klinicky diagnostikované zařadila automaticky mezi potvrzené, což vedlo k prudkému nárůstu nových případů. Podezření se na nákazu se začala řešit rychleji, když se zlepšilo testování a snížila se byrokracie. Napomohlo tomu i odvolání vedení zdravotnických úřadů v provincii Chu-pej.

Už 7. března se podařilo do systému informujícím o nových případech zařadit 80 procent nově detekovaných nákaz. I tak ale byl čínský postup kritizovaný, protože Čína do celkového počtu nakažených nezapočítávala ty, kteří měli pozitivní testy, ale neměli příznaky covidu-19.

Čína hlásí dramatický nárůst nově nakažených

Svět

Čína přitom opakovaně tvrdila, že postupuje transparentně a její státní rada 7. června uvedla v Bílé knize, že čínská vláda vždy zveřejňovala informace „včas, otevřeně a transparentně.“

Wu-chan na počátku rozsah nákazy tutlal, tvrdí expert

Koronavirus

Mezinárodní experti však stále nemají přístup ke zdravotnickým záznamům a neupraveným datům z provincie Chu-pej.

K postupu Číny uvedl profesor Yanzhong Huang působící na Škole pro diplomacii a mezinárodní otázky při univerzitě Steton Hall, který pravidelně píše o čínském zdravotnickém systému: „Bylo jasné, že dělali chyby, a nejen takové chyby, které se stávají, když se potýkáte s novým virem. Také to byly byrokratické a politicky motivované chyby. To mělo globální následky.“ Otevřeně také mluvil o „záměrném zatajování“.

Chu-pej čelila loni na podzim i epidemii chřipky

První potvrzený případ covidu-19 je z 1. prosince 2019. To se ještě netušilo, že způsobí pandemii. V provincii Chu-pej však tehdy řešily jiný problém - potýkala s epidemií chřipky, která vrcholila mezi 2. a 9. prosincem Nejvíce zasáhla Ji-čchang s 6135 novými případy, Sien-ning s 2148 a Wu-chan s 2032. Počet nakažených chřipkou v provincii Chu-pej byl dvacetkrát vyšší než o rok dříve, což představovalo velkou zátěž za tamní zdravotnický systém.

Koronavirus mohl řádit ve Wu-chanu už v loni v srpnu, ukazují satelitní snímky

Koronavirus

Zatím není jasné, zda byla tato epidemie nějak spojena s koronavirem, nebo ne a jaký měla vliv na její šíření.CNN ale nenaznačuje, jakou mohou mít obě epidemie spojitost

Reklama

Výběr článků

Načítám