Hlavní obsah

Číňanka se během půlroku nakazila koronavirem dvakrát

Během půlroku se 68letá Číňanka z města Ťing-čou v provincii Chu-pej nakazila novým typem koronaviru Sars-CoV-2, píše server týdeníku Focus. Čínské úřady uvedly, že měla žena o víkendu opět pozitivní test. Jaký je její zdravotní stav, ale neuvedly. Podobné případy už byly zdokumentovány i ve Spojených státech.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Číňanka se poprvé nakazila letos v únoru, test jí nákazu potvrdil 8. února. Z infekce se uzdravila, tuto neděli ovšem byla na koronavirus znovu testována a výsledek byl pozitivní, oznámilo vedení města. Nakažená je prý v izolaci a u lidí, kteří s ní předtím byli v kontaktu, se infekce nepotvrdila.

Jako vejce vejci se podobá příběh čínské seniorky a případem svého pacienta, který popsal Clay Ackerly, lékař z Washingtonu. Jeden jeho pacient prodělal nákazu novým typem koronaviru a na začátku července, tři měsíce poté, co se uzdravil, měl opět pozitivní test navzdory tomu, že se cítil zdravý.

Prodělali jste covid bez příznaků? Nejspíš můžete znovu rychle onemocnět, naznačuje studie

Koronavirus

Podobné zprávy přiživují obavy, že imunita vybudovaná organismem v boji proti infekci může za poměrně krátkou dobu odeznít. Takto například funguje běžné nachlazení, které mohou rovněž způsobovat koronaviry.

Obavy ohledně stálosti imunity vyvolala i studie vědců z univerzity King's College London, kteří u pacientů s covidem-19 monitorovali hladinu protilátek v krvi a zjistili, že koncentrace byla už tři měsíce po dosažení vrcholu výrazně nižší.

Téměř všichni vyléčení z covid-19 získávají protilátky. Otázkou je, na jak dlouho

Koronavirus

Někteří odborníci ale v rozhovorech s americkým magazínem The Atlantic naznačovali, že z výsledků studie nelze vyvozovat dalekosáhlé závěry. Poukazovali mimo jiné na to, že londýnský tým se zabýval jen jedním apektem lidského imunitního systému, či na možnost, že organismus se bude schopen viru Sars-CoV-2 ubránit i s nízkou hladinou protilátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám