Hlavní obsah

Čína tajila epidemii a hromadila zásoby, tvrdí zpráva amerického ministerstva

Čína v lednu potlačovala informace o závažnosti epidemie způsobené novým typem koronaviru SARS-CoV-2 a o jeho nakažlivosti, aby si mohla vytvořit zásoby zdravotnického materiálu potřebné pro boj proti nákaze. Podle agentury AP přišlo s takovým obviněním americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti (DHS).

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V dosud nezveřejněné zprávě vypracované minulý týden se ve čtyřstránkovém dokumentu píše, že čínští činitelé „záměrně utajovali závažnost“ zdravotnické hrozby před mezinárodním společenstvím. Peking prý zároveň navýšil dovoz a omezil vývoz zdravotnického materiálu, přičemž „popíral jakékoli restrikce exportu a zamlžoval obchodní data a odkládal jejich dodání“.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Čína podle zprávy v lednu zvýšila import chirurgických roušek o 278 procent, chirurgických plášťů o 72 procent a chirurgických rukavic o 32 procent,“ uvádí web Politico, který se k obsahu analýzy DHS rovněž dostal.

Máme důkazy, že virus je z laboratoře, řekl Pompeo. Zda je uměle vytvořený, ale nepotvrdil

Koronavirus

„Ve stejné době (Čína) srazila globální export řady lékařských výrobků: chirurgické rukavice o 48 procent, plicní ventilátory o 45 procent, intubační sady o 56 procent, teploměry o 53 procent a bavlněné tampony o 58 procent,“ pokračuje článek.

Rusko a USA - dvě země, kde počet nakažených stále rychle roste

Koronavirus

Podle DHS tyto výkyvy s 95procentní pravděpodobností nejsou v mezích běžné obchodní praxe, přičemž závěr je takový, že Peking zatajoval důležité informace, aby mohl v zahraničí nakupovat klíčové výrobky. Americké ministerstvo ihned zprávy ohledně svého hodnocení, které podle AP nepodléhá utajení a nese označení „pouze pro oficiální účely“, nekomentovalo.

O propuknutí nákazy Peking informoval Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) 31. prosince 2019. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) o situaci zpravil 3. ledna 2020 a o pět dní později čínské úřady veřejně za původce nákazy označily nový typ koronaviru.
Čínské úřady však opakovaně zlehčovaly závažnost nákazy a umlčovaly hlasy doktorů, kteří před virem varovali. Některé chybné kroky čínské vlády jsou ovšem patrně výsledkem byrokratických překážek, přísné kontroly informací a práce jednotlivých úředníků, kteří se zdráhají svým nadřízeným sdělovat špatné zprávy. Rovněž neexistuje žádný veřejný důkaz, který by nekalé záměry Číny potvrzoval, poznamenává AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám