Hlavní obsah

Čína je prý v čele dostihu o vakcínu

Právo, mcm

Čína má podle listu The Daily Telegraph čtyři nejnadějnější kandidáty na účinnou vakcínu proti covidu-19. Tyto látky jsou nyní v posledním, třetím stadiu testování. Ve světě je podle britského listu v tomto stadiu testování celkem sedm látek.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

I v případě Číny, podobně jako u Ruska, však na Západě panuje nedůvěra ohledně kvality očkovacích látek. Naopak Peking si je tak jistý, že, jak minulý týden oznámily tamní úřady, se vakcíny už začaly distribuovat, a to více než měsíc před ukončením testů.

Proces vývoje vakcíny je jako maraton
Ben Cowling, hongkongská univerzita

Podle státních médií už očkování podstoupili lidé považovaní za osoby s vyšším rizikem infekce, jako jsou pracovníci pohraniční kontroly nebo zaměstnanci čínských státních podniků, kteří pracují v zámoří. Ochranné látky dostali poté, co vláda schválila jejich nouzové použití. Očekává se také brzké očkování zaměstnanců v dopravě a ve službách.

Budí to spory

Čínská vláda poskytla zatím jen málo podrobností o tom, jaké vakcíny lékaři lidem podávají a kolika. Zaznívají proto obavy, že účast na očkování může být vynucená.

Čína se přitom dohodla na provádění pokročilých testů svých vakcín s Brazílií, Libanonem, Peru, Bangladéšem, Saúdskou Arábií a Marokem. Podle Daily Telegraphu tam panují méně přísná pravidla pro dostupnost vakcín než v západních zemích.

Naše vakcína zabírá a je bezpečná, tvrdí Rusové. Odborníci jim nevěří

Evropa

Přístup Pekingu kritizoval Nicholas Thomas, odborník na zdravotní bezpečnost a profesor hongkongské univerzity. „Důvodem, proč vakcíny procházejí třetí fází testů, je snížení krátkodobého a dlouhodobého rizika pro jednotlivce. Vakcinace bez znalostí (o výsledku 3. fáze testů) vystavuje jednotlivce značnému osobnímu riziku. Očkovat netestovanými vakcínami znamená, že neexistuje žádná záruka, že budou fungovat, takže lidé mohou mylně předpokládat, že jsou naočkováni, zatímco nebudou,“ řekl.

Naopak podle Bena Cowlinga, šéfa oddělení epidemiologie a biostatistiky na hongkongské univerzitě, obecně platí, že „pro komunitu je lepší, pokud se očkuje více lidí, takže vzniká menší riziko propuknutí covidu-19“.

„Proces vývoje vakcíny je jako maraton. Některé vakcíny se blíží ke konci cesty, ale není jasné, zda tam dorazí. Jiné nemusí přinést ovoce, i když doufejme, že přinesou,“ podtrhl Cowling.

Číňané nepřevzali piana od českého výrobce Petrof. Prý kvůli Vystrčilovi

Ekonomika

Profesor Thomas naopak zdůraznil: „Řeči o naléhavosti, s nimiž přicházejí čínští, ruští a američtí představitelé, jsou více o národní prestiži a o vyhnutí se ekonomickým a politickým nákladům (pokračující pandemie) než o komplexním testování nových vakcín.“

Američané odmítli globální iniciativu

Vláda USA prohlásila, že se nebude podílet na Covaxu, globální iniciativě pro vývoj, výrobu a distribuci vakcíny proti covidu-19. Zdůvodnila to tím, že za touto iniciativou stojí Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta jedná o účasti na iniciativě se 170 zeměmi světa.

„Spojené státy budou pokračovat ve spolupráci se svými mezinárodními partnery, abychom zajistili, že virus porazíme, ale nebudou nás omezovat multilaterální organizace ovlivněné zkorumpovanou Světovou zdravotnickou organizací a Čínou,“ sdělil podle listu The Guardian Judd Deere, mluvčí Bílého domu. A dodal: „Pod vedením prezidenta Trumpa pokročil výzkum, vývoj a testování vakcín i terapie nebývalou rychlostí.“

V Cambridgi vyvíjejí vakcínu proti více koronavirům

Koronavirus

Podle expertů americké odmítnutí znamená, že USA sázejí na účinnost vlastního vývoje vakcín, a tak povzbuzují další země, aby dělaly totéž.

„Chování zemí, pokud jde o vakcíny proti této pandemii, bude mít politické dopady přesahující rámec veřejného zdraví. Jde o to, zda jste spolehlivý partner, nebo zda si nakonec necháte všechny hračky pro sebe,“ řekla Suerie Moonová ze ženev­ského Institutu pro mezinárodní a rozvojová studia. Listu The Washington Post sdělila, že neúčast USA na Covaxu je „skutečný úder“ pro globální snahy o vakcínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám