Hlavní obsah

Plošnou karanténou jsme si koupili čas, řekl koordinátor testování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce dubna by se měla naplno rozjet chytrá karanténa, s jejíž podobou finišují odborníci napříč všemi odbory. Díky ní by se mohla rozvolnit opatření, které jsou nyní přijata kvůli šíření koronaviru. Řekl to ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) olomoucké lékařské fakulty Marián Hajdúch, který koordinuje v projektu tuzemské laboratoře na testování vzorků.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zdravotník v Brně v ochranném obleku

Článek

"Plošnou karanténou jsme si za nemalou cenu, ale velmi efektivně koupili čas. Opatření byla neuvěřitelně úspěšná, prakticky jsme zastavili šíření viru v populaci. To, jak jsme k epidemii přistoupili v České republice, se stalo vzorem pro mnoho zemí, od kterých jsme se obvykle učili my. Je to neobvyklá situace, měli bychom být na to právem hrdí," řekl Hajdúch.

Připomenul, že koronaviru se nelze zbavit, bude se dál šířit, dokud nevznikne kolektivní imunita, nebo nebude vynalezena vakcína.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Chytrá karanténa spočívá v trasování nakažených osob, zjišťování jejich kontaktů a následném testování těchto lidí. Najít je pomohou data s telefonu či platební karty nakaženého, tomu mají pomoci si rozpomenout, kde se přesně v minulých dnech pohyboval. K jejich využití ale musí dát člověk souhlas.

Současně se budou v populaci chránit rizikoví lidé, především osoby chronicky nemocné a starší lidé.

Nyní se testuje na jižní Moravě, pomáhá s ní armáda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám