Hlavní obsah

Za rok je po pandemii, míní šéf Moderny

Pandemie koronaviru skončí během příštího roku, tvrdí šéf farmaceutické společnosti Moderna Stéphane Bancel v rozhovoru pro švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung. Do poloviny příštího roku bude k dispozici tolik vakcín proti koronaviru, že se budou moci očkovat všichni lidé na Zemi. A kdo se nenechá očkovat, ten se podle Bancela nakazí.

Foto: Profimedia.cz

Stéphane Bancel, ředitel společnosti Moderna

Článek

„Když se podíváte na rozšíření výrobních kapacit v celém odvětví za posledních šest měsíců, do poloviny příštího roku by mělo být k dispozici dostatečné množství dávek, aby mohli být očkováni všichni lidé na Zemi,“ řekl a dodal: „Předpokládáme, že všichni lidé budou buď očkováni, nebo se nakazí do druhé poloviny roku 2022. Jinak to nejde. Kdo se nenechá očkovat, nakazí se.“

Je přesvědčen, že virus zmutuje tak, že bude více nakažlivý, ale méně smrtelný.

Koronavirus už nebude mutovat do smrtelnějších variant, tvrdí britská expertka

Koronavirus

Pravidelné přeočkování

U mladších lidí by se očkování mohlo podle Bancela opakovat každé tři roky, u starších každý rok. „Virus nikdy nezmizí, proto bude zapotřebí posilovacích dávek. Ale díky nové technologii lze jednu dávku použít i k osvěžení všech ostatních očkování, třeba těch proti chřipce. Chřipku tak dostane méně lidí,“ uvedl.

Očkování bude podle jeho slov brzy k dispozici i pro kojence.

Ti, kteří se nenechají očkovat, získají protilátky přirozeně, protože se nakazí. „Tímto způsobem se dostaneme do podobné situace jako s chřipkou. Buď se můžete nechat očkovat a budete mít dobrou zimu, nebo se nedáte očkovat a riskujete, že onemocníte a možná skončíte v nemocnici,“ uvedl.

Třetí dávka pomáhá, dokládá studie

Blízký a Střední východ

Na otázku, kdy se život vrátí do normálních kolejí, odpověděl: „Předpokládám, že ode dneška za rok.“

Bancel očekává, že vlády schválí posilovací dávky vakcín pro již naočkované lidi, protože rizikoví pacienti, kteří byli očkováni loni na podzim, to „nepochybně“ potřebují. Posilovací vakcína by měla polovinu původní dávky. V praxi to znamená, že dávek bude k dispozici mnohem více.

„Objem vakcíny je největším omezujícím faktorem. S poloviční dávkou bychom měli pro příští rok celosvětově k dispozici tři miliardy dávek namísto pouhých dvou miliard,“ řekl.

Srovnání vakcín: Proti deltě zabírá nejvíc Moderna

Koronavirus

Složení posilovací vakcíny zůstává stejné jako originál určený letošní rok, protože společnost Moderna neměla dostatek času na provedení změny.

„V současné době testujeme varianty optimalizované pro mutaci delta v klinických studiích. Budou základem posilovací vakcinace pro rok 2022. Zkoušíme také delta plus beta, další mutaci, o které se vědci domnívají, že je pravděpodobná.“

Moderna může použít současné výrobní linky pro vakcíny určené k ochraně před novými mutacemi koronaviru. Cena vakcín zůstane podle jeho slov stejná.

Reklama

Výběr článků

Načítám