Hlavní obsah

Koronavirus už nebude mutovat do smrtelnějších variant, tvrdí britská expertka

Londýn

Virus SARS-CoV-2 už nebude mutovat do smrtelnějších variant a stane se z něj běžné nachlazení, řekla britská profesorka Sarah Gilbertová, která se podílela na vývoji vakcíny AstraZeneky. Uvedl to britský deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Profesorka Dame Sarah Gilbertová

Článek

Její vyjádření přišlo jen pár hodin poté, co britský šéflékař Chris Witty varoval, že se covidem-19 nakazí téměř všechny děti, které nebudou očkovány.

„Koronavirus cirkuluje populací a stává se méně nakažlivým. Není důvod se domnívat, že se naopak objeví jeho nakažlivější varianta,“ uvedla Gilbertová. Jedním dechem ale dodala, že ačkoli už není pro SARS-CoV-2 prostor k další vážné mutaci, stále se jedná o vysoce nakažlivý vir.

V Británii léčí nově covid monoklonálními protilátkami

Evropa

Profesorka v průběhu semináře na Royal Society of Medicine uvedla, že lidstvo aktuálně přežívá se čtyřmi rozdílnými „lidskými“ koronaviry, o kterých toho moc neví, a SARS-CoV-2 se nakonec stane dalším z nich.

„Otázkou je, jak dlouho to bude trvat a jaká opatření budeme muset dodržovat, než se tak stane,“ pokračovala 59letá Gilbertová, která přispěla k vývoji vakcíny, kterou AstraZeneca vytvořila ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou a která je hojně využívána především v Británii.

Profesorka také dodala, že je třeba financovat výzkum, který se zabývá prevencí dalších infekčních chorob, které se v budoucnu mohou na zemi vyskytnout. Vědci aktuálně dostávají finanční podporu na výzkum vakcín i léků proti covidu-19, jinak ale ve výzkumu peníze chybějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám