Hlavní obsah

Chtít očkování zaměstnavatel zatím nemůže

Povinně naočkovaní proti covidu budou muset být od 1. března vybrané skupiny profesí, jako jsou policisté, zdravotníci nebo třeba vojáci, pokud to ovšem nová vláda nezmění. Vyplývá to z vyhlášky, kterou vydalo ještě za minulého vedení ministerstvo zdravotnictví. Do té doby nemůže u těchto skupin zaměstnavatel očkování vyžadovat. Tím spíš dávat to jako podmínku pro vstup do práce.

Foto: Vít Šimánek, Právo

Proti povinnému očkování protestovali v prosinci hasiči.

Článek

To se ale má za několik měsíců změnit a některým může v krajním případě hrozit výpověď.

„Někteří zaměstnavatelé k očkování pobízejí různými benefity, jiní naopak ‚hrozbami‘, více či méně v souladu s pracovněprávními předpisy,“ popsal Právu situaci mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač.

Očkováním dochází k zásahu do osobní sféry zaměstnance nesrovnatelně vyššímu než při testování
Richard Kolibač, inspekce práce

Očkování zatím nelze v práci nijak z vlastní iniciativy vymáhat, a to ani u zdravotníků a dalších profesí, pro které má být povinnost účinná od března 2022. Zajistit bezpečnost na pracovišti je možné jinak. Zaměstnavatel může nařídit respirátory, práci z domova, testování nebo třeba střídání pracovníků po skupinách.

Petici proti povinnému očkování podepsalo 3200 hasičů, policistů a vojáků

Domácí

„Očkováním dochází k zásahu do osobní sféry zaměstnance, a to nesrovnatelně vyššímu než v případě testování,“ doplnil Kolibač.

Důvod k výpovědi

Povinné očkování proti covidu se má podle aktuálně platné vyhlášky týkat zdravotníků, pracovníků v sociálních službách, včetně studentů, kteří mají praxi v terénu. Dále policistů, hasičů a dalších složek bezpečnostních sborů, dobrovolných hasičů a strážníků, pracovníků hygien, ale i zpravodajců a vojáků.

V některých případech jde o širší spektrum lidí, nejen těch, kteří přímo pečují o rizikové skupiny a pacienty. Typově třeba o pracovníky v obecní policii nebo kuchařky v sociálních zařízeních.

Koronavirem se nakazil téměř každý čtvrtý Čech, očkované jsou skoro dvě třetiny

Domácí

I těm zřejmě hrozí, že bez vakcíny nebudou smět práci dál dělat. Pokud očkování odmítnou, zavdají tím důvod pro výpověď. „Uplatní se zde dvouměsíční výpovědní lhůta a odstupné v tomto případě nenáleží,“ doplnil Kolibač s tím, že u profesí, které jsou pod služebním zákonem (např. policisté, hasiči), to může být jinak.

Řešením může být přemístění zaměstnance na jinou práci, kde se očkování nevyžaduje. Není to ale povinnost zaměstnavatele.

Testování přibyde

Momentálně mohou zaměstnavatelé žádat předložení negativního testu na covid. Inspekce řešila také dotazy lidí ohledně respirátorů v práci. I na to má zaměstnavatel právo, pokud je to nezbytné pro ochranu zdraví při práci.

Evropa potvrdila sto milionů nákaz

Koronavirus

Opatření ministerstva zdravotnictví ukládá, aby se pravidelně ve firmách testovalo. Prozatím jsou z něj vyjmuti jen ti, kteří v posledním půlroce prodělali covid nebo jsou plně očkovaní proti covidu. Předložit je možné i platný PCR test z oficiálního odběrového místa.

Od 17. ledna má vláda v plánu testování zaměstnanců zintenzivnit na dvakrát týdně. Týkat se ale bude už všech bez výjimky, tedy i očkovaných a těch, kteří prodělali covid.

Reklama

Výběr článků

Načítám