Hlavní obsah

Evropa potvrdila sto milionů nákaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku pandemie se v Evropě vyskytlo více než 100 milionů případů infekce koronavirem, což je více než třetina všech případů na celém světě. Vyplývá to ze sobotních výpočtů tiskové agentury AFP, citovaných televizí RTL.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Evropský kontinent se v posledních měsících opět stal ohniskem pandemie a nyní se potýká s vlnou případů vyvolaných vysoce nakažlivou omikronovou variantou koronaviru.

V evropském regionu, který zahrnuje 52 zemí a území od pobřeží Atlantiku po Ázerbájdžán a Rusko, v posledních dvou letech zaznamenaly celkem 100 074 753 případů koronavirové infekce.

Údaj, který vychází z oficiálních statistik, agentura AFP sdělila v sobotu v 19.45 hodin

Údaj, který vychází z oficiálních statistik, agentura AFP sdělila v sobotu 1. ledna v 19.45 hodin. To představuje více než třetinu z 288 279 803 případů nákazy hlášených celosvětově od vypuknutí pandemie na konci roku 2019 v Číně.

Z evropských případů bylo více než 4,9 milionu hlášeno jen za posledních sedm dní, přičemž 17 z 52 zemí a území překonalo dosavadní rekordy v počtu nákaz za jeden týden.

Evropa kvůli omikronu vrací nošení roušek venku

Evropa

Jen ve Francii zaznamenali za poslední týden více než milion nových případů, což odpovídá deseti procentům všech pozitivních výsledků hlášených v zemi od začátku pandemie.

Země s nejvyšším počtem případů na sto tisíc obyvatel na světě byly všechny v Evropě. Nejhorší míru výskytu (incidence) mělo Dánsko, a to 2045 případů, následované Kyprem s 1969 případy a Irskem s 1964 případy.

Výpočty agentury AFP vycházejí z oficiálních údajů, ale některé případy koronavirové infekce zdravotníci nezjistili, například když pacienti neměli žádné příznaky.

Koronavirem se nakazil téměř každý čtvrtý Čech, očkované jsou skoro dvě třetiny

Domácí

Úmrtí na covid-19 však v Evropě ubývá. Kontinent ohlásil za poslední týden v průměru 3413 úmrtí na koronavirovou infekci denně, což je o sedm procent méně než v předchozím týdnu.

Nejhorší situace byla loni v lednu, kdy úřady ohlásily v průměru 5735 úmrtí denně. Vzhledem k nadměrné úmrtnosti spojené s covidem odhaduje Světová zdravotnická organizace, že celkový počet úmrtí na celém světě může být dvakrát až třikrát vyšší.

Náš kontinent proočkován více než svět
Lidé na evropském kontinentu jsou nyní celkově očkováni více, než je světový průměr.
Přibližně 65 procent Evropanů je očkováno částečně a 61 procent plně.
Ve světě je to přes 58 procent a 49 procent.
Ukazuje to webová stránka Our World in Data.

Reklama

Výběr článků

Načítám