Hlavní obsah

Chrání antimalarika před nákazou covidem? Zjišťuje to test na 40 000 lidech

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Brasília

Tvrdé spory se vedou o to, zda antimalarika chlorochin a hydroxychlorochin pomáhají při léčbě a prevenci koronavirové nemoci covid-19, nebo ne. Jejich zastáncem je americký prezident Donald Trump, který v pondělí přiznal, že je bere preventivně, a sází na ně i brazilský prezident Jain Bolsonaro. Zatím však žádný test účinnost jednoznačně neprokázal. Rozhodnout, zda působí preventivně, by mohl rozsáhlý globální test na 40 000 lidech, uvedla stanice BBC.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Krabička antimalarika Plaquénil, jehož účinnou látkou je hydroxychlorochin

Článek

Do testu se zapojí 40 000 zdravotnických pracovníků z Evropy, Afriky, Asie a Jižní Ameriky. V Británii začíná ve čtvrtek v univerzitních nemocnicích v Brightonu a Oxfordu a zapojí se do něj zdravotníci z 25 britských nemocnic, kteří se starají o nemocné s covidem-19 a u kterých se nákaza koronavirem SARS-CoV-2 neprokázala.

Hydroxychlorochin budou dostávat po tři měsíce, aby se zjistilo, zda je ochrání. V Asii budou zdravotníci dostávat příbuzný chlorochin. Část testovaných ovšem bude dostávat placebo, aby bylo srovnání.

Možná pomoc při prevenci

„Skutečně nevím, zda chlorochin nebo hydroxychlorochin pomáhají proti covid-19 nebo škodí,“ řekl profesor oxfordské univerzity Nicholas White, který je jedním z vedoucích studie. Podle něj je právě rozsáhlé testování, u kterého zapojení lidé nevědí, zda dostávají lék, či placebo, a stejně tak to nevědí ani ti, kdo jim je podávají, tím nejlepším způsobem, jak to zjistit.

Jestliže by dobře snášený lék, jako jsou chlorochin a hydroxychlorochin, mohl snížit riziko nákazy covid-19, mělo by to neuvěřitelnou cenu.

Výsledek sice bude znám až na konci roku, jenomže do té doby zřejmě ještě nebude vakcína, takže je nutné hledat jiné možnosti, jak ochránit ohrožené lidi, dodal profesor Martin Llewelyn z lékařské fakulty brightonské a sussexské univerzity, který se na studii také podílí: „Jestliže by dobře snášený lék, jako jsou chlorochin a hydroxychlorochin, mohl snížit riziko nákazy covid-19, mělo by to neuvěřitelnou cenu.“

Obě antimalarika snižují horečku a omezují rozsah zápalu. Hydroxychlorochin se používá i při léčbě systémového lupusu a revmatické artritidy.

Antimalarikum by mohlo sloužit jako prevence proti covid-19

Koronavirus

Spory o antimalarika

Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) sice schválil využití obou antimalarik ve výjimečných případech a klinických testech, ale varoval před jejich užíváním mimo nemocnice. Proti jejich používání se stavěl i imunolog Rick Bright, který vedl americký vládní Úřad pro pokročilý biomedicínský vývoj a výzkum BARDA, než byl odvolán. Tvrdil, že bez studie potvrzující účinky nelze tyto léky podávat.

V USA vyhodili experta na vývoj vakcín, byl proti neprověřené léčbě covid-19

Koronavirus

I Světová zdravotnická organizace varovala, aby tento lék lidi sami nebrali, protože jim může uškodit. Terapeutická dávka je blízká smrtelné a lék má řadu vedlejších účinků, především poškozuje sítnici a vyvolává srdeční arytmii. V Brazílii museli klinické testy přerušit, když 11 lidí zemřelo.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro ale prosadil používání obou antimalarik u pacientů s mírnými příznaky. Tamní ministerstvo zdravotnictví schválilo ve středu jejich použití, i když není prokázáno, že by bylo účinné. Dvě brazilské zdravotnické asociace přitom použití léku den předtím odmítly, protože důkazy o účinku jsou slabé a vedlejší účinky vážné.

V Brazílii kvůli sporům o antimalarika odešli během měsíce dva ministři zdravotnictví, Luiz Henrique Mandetta byl odvolán, jeho následovník Nelson Teich po 28 dnech podal demisi. Resort nyní vede generál Eduardo Pazuello, který udělil souhlas s použitím, uvedla agentura EFE.

Reklama

Výběr článků

Načítám