Hlavní obsah

Cestující do Norska se musí nechat otestovat

– Oslo
DPA, jz

Všichni lidé, kteří přicestují do Norska, se budou muset od 2. ledna podrobit testu na koronavirus, a to nejpozději 24 hodin po příjezdu, napsala agentura DPA s odvoláním na rozhodnutí norské vlády. Testu se musí lidé podrobit co nejdříve na letišti nebo na jiném hraničním přechodu.

Foto: Attila Balazs, ČTK/AP

Test na covid. Ilustrační foto

Článek

Pokud cestující tuto povinnost nesplní, hrozí jim vysoká pokuta. Testovat se nemusí děti mladší 12 let. Výjimku mají také zaměstnanci v kriticky důležitých funkcích nebo příhraniční pendleři. Kvůli opatření budou zavřeny menší hraniční přechody bez testovacích stanovišť.

Norsko se obává importovaných případů koronavirové nákazy, uvedla premiérka Erna Solbergová. Jednak si země dělá starosti kvůli novým a nakažlivějším mutacím koronaviru, jednak se po Vánocích vrací mnoho lidí ze zemí s mnohem vyššími počty infekcí.

ON-LINE: Další rekord, ve středu přibylo 16 939 nových případů

Svět

„Pokud by se tento kmen v Norsku rozšířil, pravděpodobně by to znamenalo úplné uzamčení společnosti,“ řekla premiérka s poukazem na britskou mutaci viru, údajně o 70 procent nakažlivější než obvyklý virus Sars-CoV-2.

Norsko i Finsko dosud v evropském srovnání zvládly koronavirovou krizi dobře. V poměru k počtu obyvatel mají tyto země aktuálně jedny z nejnižších počtů nově infikovaných v Evropském hospodářském prostoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám