Hlavní obsah

Čeští vědci mají prototyp očkovací látky proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští vědci úspěšně dokončili první fázi vývoje vakcíny proti novému typu koronaviru. Prototyp testovaný na hlodavcích je bezpečný a vyvolal imunitní reakci, napsal deník Lidové noviny ve středečním vydání. Na vakcíně spolupracuje Státní zdravotní ústav (SZÚ) s Ústavem hematologie a krevní transfuze a Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O zahájení vývoje vakcíny proti nemoci covid-19 informovalo ministerstvo zdravotnictví počátkem května. Oznámení o úspěšném dokončení první etapy předali vědci resortu minulý týden v pátek.

„Jedná se o prototyp vakcíny, připravený v pilotním projektu - na hlodavcích. V rámci sledování bezpečný, s imunitní reakcí,“ řekl deníku Věra Adámková, přednostka pracoviště preventivní kardiologie IKEM, šéfka výzkumného projektu a poslankyně za hnutí ANO. Dodala, že jde o takzvanou inaktivovanou vakcínu.

EU si předobjednala 300 milionů dávek vakcíny proti covidu-19

Koronavirus

Podle Adámkové nejde o finální látku. „Je to prototyp, který je připraven k dalšímu procesu,“ řekla. Případnou další fází vývoje by byla klasická klinická studie látky. O dalším postupu bude rozhodovat ministerstvo zdravotnictví, které vývoj vakcíny proti koronaviru vědcům zadalo.

„Pan ministr se nyní seznámí se závěry první fáze výzkumu, poté budou předloženy k posouzení expertům z odborné společnosti a až následně bude rozhodnuto o dalším postupu,“ sdělilo ministerstvo.

Rusové zahájili třetí fázi testování vakcíny Sputnik. Píchnou ji 40 tisícům dobrovolníků

Evropa

Česko se pokouší vyrobit vlastní vakcínu proti covidu-19, ale finančně se podílí také na vývoji evropské vakcíny. V půlce září tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že Česká republika přispěje více než 305 miliony korun do evropského fondu, z něhož je financován vývoj a výzkum.

Čína počítá s vakcínou v listopadu

Svět

Vakcíny proti viru SARS-CoV-2, který lékaři zaregistrovali poprvé na přelomu roku, nyní vyvíjí a testuje řada zemí, včetně Indie, Británie, Ruska a Číny. Ruští vědci počátkem září v odborném časopise Lancet uvedli, že jejich vakcína nazvaná Sputnik V vytvořila po podání v počátečních stadiích testů u všech testovaných protilátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám