Hlavní obsah

Česko se chystá na soud kvůli nekvalitním rouškám z Číny

Právo, Stáňa Seďová

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nejprve bránil kvalitu a výhodnost nákupu roušek a dalších ochranných prostředků z Číny. Pak ale od konce března nechával otestovat každou dodávku. Téměř třetina propadla.

Foto: ČTK

Adam Vojtěch na brífinku ministrů po příletu vojenského speciálu se zásilkou rychlotestů na koronavir z Číny na základnu Kbely.

Článek

Jeho ministerstvo odmítlo za nekvalitní zboží zaplatit a začalo se připravovat na soud. Pokud by k němu došlo, Česko by bylo pravděpodobně první zemí, která by šla do mezinárodního soudního sporu s čínskými dodavateli.

V pátek 21. srpna se na veřejně dostupné webové stránce registru smluv objevila smlouva mezi ministerstvem zdravotnictví a advokátní kanceláří White & Case o poskytování právních služeb v souvislosti s dodáním osobních ochranných prostředků z Čínské lidové republiky.

Hamáček: Vojtěch by měl vysvětlit, jak to bylo s rouškami. Maďara si cením

Domácí

Za 1,25 milionu korun poskytla jedna z nejvýznamnějších amerických advokátních kanceláří, která má pobočku jak v Česku, tak v Číně, analýzu čínského a českého práva ohledně možných práv MZ z vadného plnění a práva na náhradu škody vůči dodavatelům i společnosti ADLER Czech, a. s., jakožto platebnímu agentovi.

Jedni z nejlepších českých advokátů v tomto odvětví také připravili nástin dalších případných kroků. Na možný spor se české ministerstvo chystá hned se třemi čínskými společnostmi: Shaan XI Succeed Trading CO, LTD, se společností APARSO INTERNATIONAL LIMITED a firmou Ningbo Dewei Zhouli Import & Export CO, LTD.

Česká firma bude vyrábět až deset milionů roušek za měsíc

Domácí

Na dotaz Práva ministerstvo reagovalo tím, že se s předstihem připravuje na ochranu českého majetku.

„V současné době probíhá testování dodaných ochranných prostředků v mezinárodní certifikační společnosti, na jehož základě MZ zváží další kroky. Analýzu mezinárodní advokátní kanceláře si MZ vyžádalo proto, že nedisponuje znalostí čínského práva a potřebovalo v dostatečném časovém předstihu vědět, jaké další právní kroky bude možné, respektive nutné učinit za účelem ochrany majetku České republiky,“ sdělila mluvčí zdravotnického resortu Gabriela Štěpanyová.

Podle ní ministerstvo počítá, že bude na dalších právních krocích spolupracovat i s dalšími věcně příslušnými státními institucemi, například Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Kolik je v chystaném soudním sporu celkem ve hře, tedy jaká částka, za jaký počet kusů pomůcek, ministerstvo neprozradilo.

Nasazovat roušky dětem mladším pěti let je nesmysl, uvedly WHO i UNICEF

Koronavirus

Nevyhovělo třicet procent

Zhruba 30 procent všech dodávek ochranných prostředků objednaných během pandemie muselo ministerstvo stornovat. Nejčastěji proto, že nebyly kvalitní. Dodáno bylo podle mluvčí Štěpanyové celkem 70 milionů kusů, což je drtivá většina materiálu, který byl objednán. Jenomže ministerstvo odmítá platit za zboží, které neprošlo testem kvality. Jen testy ověřující kvalitu těchto prostředků stály do poloviny června 1,6 milionu korun.

Na konci nouzového stavu už účet za roušky, respirátory, rukavice, ochranné obleky nebo ventilátory a termokamery vyskočil ministerstvu zdravotnictví na 2,34 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám