Hlavní obsah

Hamáček: Vojtěch by měl vysvětlit, jak to bylo s rouškami. Maďara si cením

Novinky, Klára Beranová
Praha

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) by měl podle šéfa koaličních sociálních demokratů Jana Hamáčka (ČSSD) vysvětlit, kdo prosazoval povinné zavedení roušek ve školách. To odskákal vedoucího pracovní skupiny pro řízení karanténních opatření Rastislav Maďar. Jeho si Hamáček cení a doufá, že nezmizí ze scény.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

„Do jisté míry by bylo dobré vysvětlit, jak celá komunikace probíhala. Pan Maďar tvrdí, že nebyl autorem toho, co bylo kritizováno. Ministr zdravotnictví by tak měl říct, kdo byl tím autorem a jak to celé bylo,“ sdělil při příchodu na schůzi vlády ministr Hamáček.

Je to lež, roušky ve školách jsem nechtěl, tvrdí Maďar

Domácí

Premiér Andrej Babiš minulý týden uvedl, že Vojtěch opatření o rouškách, které o den později měnil, vyhlásil, protože ho odborníci uvedli v omyl. A současně s tím oznámil, že skupina Rastislava Maďara bude nově spadat pod hlavní hygieničku.

Epidemiolog Maďar v pondělí uvedl, že on roušky nechtěl a na svůj post chtěl rezignovat. „Bral jsem to dosud jako službu lidem, za kterou jsem nechtěl ani korunu. Byla to z mé strany v mnoha ohledech oběť, věc principu, ale abych musel čelit zákeřným podpásovým útokům, to nemám zapotřebí,“ sdělil ČTK.

Hamáček: Maďara si cením

Ministr vnitra Hamáček k tomu ještě řekl, že si Maďarovy práce cení. „Doufám, že nezmizí ze scény a bude k dispozici k nějakým konzultacím,“ sdělil k tomu krátce.

Zase změna. Roušky nebudou povinné v restauracích, obchodech ani školách

Domácí

Ke zmatku ohledně roušek se vyjádřil v pondělí i další ministr ČSSD Lubomír Zaorálek. „Je potřeba si nějak srovnat noty. Není to jednoduché rozhodování, ale pokud nějaká pravidla padnou, tak bychom si za tím měli jako vláda stát,“ řekl šéf resortu kultury.

Budou povinné roušky, nebudou povinné roušky? Vtipů na adresu vlády přibývá

Koktejl

Ministr Vojtěch dříve ocenil práci Maďara v pracovní skupině. Uvedl, že si není vědom žádného podpásového útoku, a zopakoval, že byla problémem komunikace v rámci týmu.

Kabinet se tak bude celou záležitostí zabývat zřejmě na odpoledním jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám