Hlavní obsah

Česko posílá pro rychlostesty na koronavirus dvě letadla do Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V neděli ráno odletí do Číny dva letouny pro 100 tisíc rychlotestů na nový koronavirus. Stát navíc uvolnil ze zásob Správy státních hmotných rezerv 10 tisíc respirátorů. Po jednání štábu ministerstva průmyslu to novinářům řekli premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Vládní speciál Airbus A-319CJ. Ilustrační foto

Článek

"My vypravíme pravděpodobně zítra (v neděli) dvě letadla do Číny, která by měla dovézt 100 tisíc rychlotesterů a snažíme se samozřejmě je doplnit ještě respirátory," řekl Babiš. "My jsme se domluvili s panem ministrem (vnitra Janem) Hamáčkem (ČSSD) vzhledem k jeho dobrým kontaktům do Číny, že on převezme teď ten nákup a spolupráci," popsal premiér.

Hygienici kontaktují účastníky lyžařského zájezdu do Trentina

Koronavirus

"Těch nabídek je strašně moc, ale je obrovská bitva. Máme nabídky z Indie, Vietnamu a teď je to v podstatě jak na burze. Je potřeba okamžitě objednat, zaplatit a je to samozřejmě úplně nová situace," dodal. Debata o postupu podle něj bude pokračovat ještě na nedělním jednání vlády.

Přehledně: Jak odlišit chřipku od koronaviru?

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) podle něj nyní musí rozdělit 10 tisíc respirátorů ze státních hmotných rezerv a ještě 11 tisíc roušek. "A předložil mi tady objednávky, které jsou ve 1,7378 620 kusů. S tím, že ta první dodávka začíná 19. 3. to je 36 tisíc kusů," řekl Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám