Hlavní obsah

Češi prchali z Tyrolska na poslední chvíli

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krušné chvíle zažila i celá řada Čechů, kteří pracují přes zimní sezónu v rakouských Alpách. Situace ohledně opatření v souvislosti s pandemií nemoci Covid 19 se v minulých dnech měnila někdy i z hodiny na hodinu. Rakušané vyhlašovali karantény i v jednotlivých obcích, ve kterých jsou horská střediska.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Servírky na place ještě v neděli dopoledne pracovaly, pak však začalo přituhovat. Situace je náročná i po návratu do České republiky. Všichni musí do karantény, někteří uvízli v Alpách. Svůj dramatický příběh Právu vyprávěla servírka Lucka, která pracovala v jednom z hotelů v tyrolském horském středisku.

„Volala jsem kamarádce ze Slovenska do jiného tyrolského střediska. Pracují tam s manželem, oba v gastronomii. Řekla mi, že domů už je nepustí, musí zůstat v Tyrolsku v karanténě čtrnáct dní a nemohou zpět na Slovensko. Celé středisko uzavřeli a nikdo nesměl odjet. To mě poměrně vyděsilo,“ popisuje události nedělního dopoledne Lucka.

Rakušané obraceli auta u českých hranic

Koronavirus

Zrovna připravovala snídaně, když přišli hosté s tím, že musí rychle odjet, protože středisko se zavírá. I v hotelu začala okamžitě panika. Všichni zaměstnanci se museli rychle rozhodnout, zda tam zůstanou, nebo pojedou.

„Zavolal si nás šéf, který nám řekl, že nás tam nemůže držet. Prý pokud chceme, máme jet hned,“ podotkla Lucka. V Alpách pracovala od léta, ale na sbalení věcí měla půl hodiny. První, co řešila, byl odvoz do České republiky.

„Měla jsem štěstí, že ze střediska podobně prchali i moji kolegové z Rakouska. Nemám totiž auto, ale nabídli mi v této složité situaci odvoz. Samozřejmě že jen na české hranice. Skvělé bylo, že mi nabídlo pomoc i spousta kamarádů z Čech a jeden si mě na hranici vyzvedl,“ konstatovala Lucka.

Schengen se uzavírá, Francie jde do války s koronavirem

Koronavirus

Na hranicích v Dolním Dvořišti jí policisté změřili teplotu a poučili jí o karanténě.

Lucka přiznala, že když přijela do Čech, hodně se jí ulevilo. „Policisté v ochranných oblecích byli velmi příjemní a měla jsem radost, že jsem v Čechách. Nikdo totiž v současné době nemůže vědět, jak dlouhé karantény v alpských střediskách budou. Snažím se povzbudit alespoň po telefonu ostatní kolegy, kteří tam uvízli a v současné době nemohou odjet,“ konstatovala Lucka.

Hned následující den se nahlásila do karantény. „Samozřejmě ani to není žádná pohádka, ale taková jsou nařízení a rozhodně je budu dodržovat,“ dodala Lucka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám