Hlavní obsah

Centrální banka: Oživení francouzské ekonomiky překonává očekávání

– Paříž

Francouzská ekonomika se z útlumu způsobeného pandemií nemoci covid-19 zotavuje o něco rychleji, než se předpokládalo. Uvedl to podle agentury Bloomberg guvernér francouzské centrální banky François Villeroy de Galhau. Dodal, že hospodářský výhled Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro Francii je zřejmě příliš pesimistický.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire (v pozadí)

Článek

"Situace se vyvíjí přinejmenším tak dobře, jak jsme předpovídali začátkem června, a dokonce o něco lépe," řekl Villeroy v rozhovoru s francouzskou televizní stanicí LCI s odvoláním na údaje centrální banky o vývoji podnikatelské aktivity.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Letošní pokles francouzské ekonomiky by tak podle Villeroye mohl činit méně než deset procent, se kterými počítala červnová prognóza centrální banky. MMF koncem června letošní propad francouzské ekonomiky odhadl dokonce na 12,5 procenta. V příštím roce pak fond počítá s růstem o 7,3 procenta.

Pro tempo hospodářského oživení bude podle Villeroye velmi důležitý vývoj spotřebitelských výdajů. "Pokud budou mít domácnosti více důvěry a využijí úspor ke zvýšení své spotřeby, pak bude oživení rychlejší a mohli bychom se do konce roku 2021 vrátit na úrovně ekonomické aktivity z doby před covidem," uvedl Villeroy.

Reklama

Výběr článků

Načítám