Hlavní obsah

Čečenský vůdce Kadyrov je v moskevské nemocnici s příznaky covid-19

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Groznyj

Čečenský vůdce, 43letý Ramzan Kadyrov, je v moskevské nemocnici. Spekuluje se o nákaze koronavirem, kterou zatím nikdo nepotvrdil. Jeho mluvčí nezvedá telefon. V republice je podle místního ministra epidemie na vrcholu. Sousední Dagestán ji nezvládá.

Foto: Christopher Pike, Reuters

Ramzan Kadyrov

Článek

O možné nákaze čečenského vůdce informoval jako první server Baza s tím, že Kadyrov odletěl „na jednu z nejlepších klinik“, když se mu zhoršilo nachlazení a má poškozené plíce.

Zdroj agentury TASS pak uvedl: „Ramzan Kadyrov byl letecky přepraven do Moskvy s podezřením na koronavirus. Nyní je na pozorování.“ Ještě dodal, že je ve stabilním stavu.

Ruský premiér porazil koronavirus, Putin už mu nařídil návrat do práce

Koronavirus

Z Grozného byl ve středu vypraven mimořádný let Airbusu A319 do Moskvy, nebylo ale upřesněno, kdo je na jeho palubě. Objevily se spekulace, že jím letěli Kadyrov, čečenský ministr zdravotnictví Elchan Sulejmanov a Kadyrovův tajemník Achmed Dudajev, protože se nakazili koronavirem.

Dudajev v pátek popřel, že by byl nakažen: „Se mnou je vše v pořádku. Často se setkáváme s podobnými fámami ohledně hlavy Čečenské republiky.“ Na videu bylo vidět, že je ve své kanceláři. Pak zveřejnil i záběry Sulejmanova v ochranném oděvu z nemocnice, který řekl: „Nejsem ve spojení, protože je moc práce. Sám jsem v červené zóně. Je moc práce, vrchol pandemie.“

Kadyrov sám se však neobjevil.

Dagestán epidemii nezvládá

V Čečensku je potvrzeno 1046 případů nákazy a jedenáct mrtvých. Ovšem v sousedním Dagestánu řádí nemoc v plné síle. Lékař Ibragim Jevtěmirov, který se sám nakazil, řekl tento týden stanici BBC: „Všichni tři lékaři v mém týmu onemocněli. Než se uzdravíme, nahradili nás zubaři. Na vrcholu umíralo deset jedenáct pacientů denně.“ Dodal, že zemřelo i sedm jeho kolegů, lékařů i sester.

Místní ministr zdravotnictví Džamaludin Gadžiibragimov přiznal na Instagramu, že zemřelo 40 až 50 zdravotníků, což je více, než je oficiálně přiznaný počet obětí v této ruské republice. V úterý tam bylo potvrzeno 3 553 nakažených, z nichž zemřelo 32. Ministr ale uvedl, že počet nakažených přesáhl 13 000 a obětí je 657. Rozdíl v číslech vysvětlil nedostatečným testováním: „Protože nemáme laboratorní potvrzení, sestavují se statistiky takto.”

Skutečný rozsah epidemie není znám, protože se denně provádí jen tisícovka testů. Chybějí i ochranné pomůcky. Dagenstánský muftí popsal situaci ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi jako katastrofu.

Reklama

Výběr článků

Načítám